MMF savjetuje Crnog Gori da odloži izgradnju autoputa

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond upozorio je crnogorske vlasti da bi u slučaju fiskalnih šokova trebalo da odlože izgradnju najveće investicije – izgradnju auto-puta.

„Vlasti bi trabalo da definišu mjere za slučaj nepredviđenih fiskalnih šokova, a prvi resurs za to je odlaganje ili smanjenje potrošnje za gradnju auto-puta„, saopštili su direktori MMF-a.

U izvještaju ove organizacije se, između ostalog, navodi kako Crna Gora ostaje ranjiva zbog smanjenja inostrane potrošnje i značajne potrebe za finansiranjem koja povremeno izlaže zemlju poremećajima na međunarodnim finansijskim tržištima.
Iz MMF-a su takođe istakli da projekat auto-puta Bar – Boljare stavlja veliki teret na javne finansije, pogoršava dug i uslove za finansiranje rizika.

Ovo nije prvi put da ova organizacija upozorava crnogorske vlasti na ekonomske probleme u koje bi mogla upasti zbog auto-puta. Kako su u nekoliko navrata saopštili, početak tog projekta Crnu Goru gura u velike probleme, prije svega u rast duga.

Ovo upozorenje stiglo je nekoliko dana nakon što je kredit, koji je Vlada uzela od kineske Eksim banke, zbog rasta dolara porastao za preko 105 miliona evra. Na dan potpisivanja ovog dolarskog kredita 30. oktobra prošle godine, jedan evro je vredio 1,27 dolara, pa je kredit iznosio 743 miliona evra, a sada evro vrijedi 1,112 dolara. Kredit kineske Eksim banke od 944 miliona dolara, koji je Vlada potpisala krajem oktobra, sada vredi 848 miliona evra.

Iz Ministarstva finansija Crne Gore nedavno su saopštili da će u narednom periodu naći najpovoljniji mehanizam za zaštitu od kursnog rizika u aranžmanu sa Eksim bankom, a najkasnije do početka otplate glavnice kredita za auto-put za šest godina.

Međutim, zbog kredita uzetog u dolarima bez zaštite od valutnog rizika, problemi počinju već sada kada počinje uzimanje tog kredita.
Crna Gora finansira izgradnju auto-puta tako što će novac od kineskog kredita povlačiti u trenutku kada kineskom izvođaču treba da plati ratu.

U naredna dva mjeseca država izvođaču treba da plati dvije rate avansa od po 10 odsto procjenjene vrijednosti radova od 809 miliona evra, ili ukupno 162 miliona evra.
Obračun sljedeće rate počeće kada izvođač potroši ovaj novac za izgradnju i iznosiće onoliko koliko bude vrijedila nova faza radova. Međutim kineski izvođač je već počeo da ugovara kupovinu opreme, materijala i nabavku usluga, većinom iz Kine i to u cijenama u dolarima. To znači da će zbog rasta kursa one sada biti mnogo veće u evrima i da će sve to uticati na povećanje procjenjene vrijednosti izgradnje auto-puta od 809 miliona evra.

Najnoviji „namet“ koji će građani Crne Gore morati da plaćaju zbog auto-puta je i namjenska taksa na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 evra po litru. Uvođenje takse biće dio ekonomskih reformi države u periodu naredne dvije godine, koje su usvojene na sjednici Vlade. Ovom reformom će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona evra. Naplati takse, koja bi trebalo da počne čim krenu prvi radovi na izgradnji dionice Smokovac Mateševo, prethodiće izmjena Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Povećanje akciza usljediće i u drugoj polovini ove godine, a u Ministarstvu finansija Crne Gore nisu mogli da saopšte koliko će tačno poskupiti akcizni proizvodi.

„U cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa zakonodavstvom Evropske unije, revidiranjem Zakona o akcizama, izvršiće se postepeno povećanje akciznih stopa na akcizne proizvode, koji će se nakon izvršene analize njihovog uticaja na budžet i poslovni ambijent, predložiti Vladi“, kazali su u ovom resoru.

Večernje novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *