Šta je Cipras obećao Grcima?

Dodajte komentar

Novi grčki premijer Aleksis Cipras predstavio je program svoje vlade, navodeći da će postići održiv sporazum sa stranim povjeriocima grčke države.

Evo koje je ekonomske mjere najavio:

– smanjenje “vojske savjetnika” i osoblja u Kabinetu predsjednika Vlade, prodaju državnih automobila i jednog od tri mala vladina aviona, a uz saglasnost Skupštine najavio ukidanje prava poslanika na automobile. Najavio je i smanjenje rashoda i povlastica ministarstava, kao i kontrolu javnih nabavki.

– novu skalu poreza na prihod građana, tako što se porez neće plaćati na godišnje prihode do 12.000 eura, najavio je ukidanje vanredne godišnje takse na kuće i stanove i njenu zamuenu ponovnim uvodjenjem ranije ukinutog “poreza na imovinu velike vrijednosti”.

– ponuda otplate u 100 rata dugova građana nastalih kašnjenjem u plaćanju poreza i doprinosa fondovima.

– povećanje minimalne plate na 750 eura, ali postepeno, do 2016. godine, za šta će, što je novo, tražiti saglasnost spoljnih partnera – povjerilaca Grčke.

– vraćanje na snagu ukinutih kolektivnih ugovora, zaštitu zaposlenih od masovnog otpuštanja, ponovno uvodjenje arbitraže za radne sporove, nediskriminisanje mladih pri obračunu plata.

– “neće biti rasprodaje mreža (telefonije, vodovoda i elektrodistribucije), infrastrukture ili prirodnih bogatstava zemlje”.

– zabranjuje se prodaja na aukciji stanova i kuća u kojima stanuju dužnici banaka, a zabranjuje se i prenošenje hipoteke s jednog povjerioca na drugog bez saglasnosti dužnika.

– neće doći do podizanja starosne granice za penzionisanje, niti će biti smanjenja porodičnih penzija. Oni čije su penzije manje od 700 eura će ponovo početi da dobijaju dodatnu, 13. godišnju penziju, od decembra 2015. godine.

Cipras je u govoru ukazao i na “istorijsku obavezu” da od Nuemačke zahteva obeštećenje za Drugi svuetski rat, mada je Berlin odavno već rekao “Ne!”.

Predstavljanju programa nove grčke vlade Aleksisa Ciprasa prisustvovao je i američki profesor ekonomije Džejms Galbrajt, blizak vladajućoj stranci luevice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *