Velike investitore oslobađaju PDV-a

Dodajte komentar

Skupština je juče završila raspravu o predloženim izmjenama i dopunama carinskog i zakona o PDV-u i energetici.

Ministar finansija Radoje Zugić je kazao da predložene izmjene neće izazvati gubitke u budžetu, a povećaće likvidnost investitora i smanjiti biznis barijere. Istovremeno, kazao je, neće biti favorizovan nijedan investitor, ali će podstaći ekonomski rast.

Predloženim izmjenama je predviđeno da se PDV-a oslobađaju investitori hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta. Zakoni se odnose na podsticanje gradnje i opremanja u visokom turizmu, energetici i poljoprivredi. Izmjenama se predlaže da se PDV ne plaća kod otkupa dugova, igara na sreću, uvoza malih pošiljki nekomercijalne robe i ličnog prtljaga.

Poslanik DPS Zoran Jelić rekao je da će se time poreski sistem učiniti atraktivnijim i konkurentnijim za biznis i novo zapošljavanje. Poslanica Pozitivne Azra Jasavić smatra da je zapošljavanje preko investicionog ulaganja moguće jedino ukoliko postoji puna vladavina prava. Nezavisni poslanik Mladen Bojanić rekao je da u zemljama kao što je Crna Gora sav priliv investicija ide u ruke malog kruga ljudi, uglavnom bliskih vlasti. On smatra da oslobađanje od PDV indirektno oštećuje budžet i otvara prostor za favorizovanje pojedinaca.

Obrazlažući predložene izmjene, ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da je suština prilagođavanje evropskim standardima i poboljšanje ambijenta u energetskom sektoru.

Bojanić je rekao da sumnja da su ove izmjene u korist kompanije A2A, koja hoće da legalizuje gubitke na distributivnoj mreži, a imala je ugovorenu obavezu da to sama reguliše.

– To je sad u susret produženju ugovora, jer treba da se radi drugi blok TE, što država ne može sama da uradi rekao je Bojanić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *