Opraštanjem poreza Kinezima poskupjeće autoput

Dodajte komentar

Svjetska banka smatra da će troškovi gradnje autoputa Bar-Boljare, koji se procjenjuju na oko 25 odsto BDP-a, biti povećani zbog oslobađanja plaćanja poreza koje je Crna Gora Zakonom o autoputu omogućila kineskoj kompaniji CRBC, koja će graditi prioritetnu dionicu Smokovac – Mateševo.

Očekuje se dalje povećanje troškova izgradnje po ohsnovu izgubljenih poreza nakon ratifikacije Zakona o autocesti kojim se uvoz građevinskog materijala, opreme i drugih roba oslobađa carine i PDV-a. Takođe, omogućava i oslobađanje od poreza na dohodak i specijalnih doprinosa za radnike koji nijesu državljani i nemaju prebivalište, po osnovu prihoda zarađenog u Crnoj Gori i predlaže tri puta nižu akcizu na gorivo od 169 eura po toni – navedeno je u sedmom redovnom ekonomskom izvještaju SB za jugoistočnu Evropu, koji je predstavljen juče.

Kako je navedeno, troškovi gradnje autoputa se finansiraju vanjskim zaduživanjem i naglim povećanjem nivoa fiskalnog deficita i javnog duga u srednjoročnom periodu.

SB navodi da je nivo javnog duga u polovini ekonomija regije naročito zabrinjavajući, a u grupi zemalja čiji javni dug prelazi prag od 60 procenata je i Crna Gora, sa 66,5 procenata BDP-a u prošloj godini, pored Albanije i Srbije. Javni dug Crne Gore sa garancijama, prema procjenama SB, u ovoj godini biće 72,7 procenata BDP-a i biće uvećan za 6,2 odsto BDP-a u odnosu na prošlu.

U izvještaju je navedeno da je u periodu od 2008. do 2013. povećana prosječna efektivna kamatna stopa na javni dug zemalja jugoistočne Evrope, te da je u Srbiji i Crnoj Gori došlo do rapidnog povećanja kamata.

Fiskalni deficit iznosiće 5,3 procenta BDP-a, a deficit tekućeg računa 16,3 procenta BDP-a. Spoljni dug Crne Gore, kako je navedeno u izvještaju, u ovoj godini će iznositi 127,4 procenta BDP-a.

SB procjenjuje da će stopa nezaposlenosti biti 18,9 odsto, što je neznatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat iznosio 19.4 odsto.

– U Crnoj Gori ne samo da je početak prvih radova na izgradnji autoputa odgođen za 2015, nego su i privatne investicije manje od očekivanih – stoji u izvještaju u kom je navedeno da su nepovoljne vremenske prilike u prošloj godini oslabile rast, smanjujući turizam i izvoz električne energije.

SB je snizila procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,4 odsto, sa 3,5 odsto koliko je predviđala u junu, a za ovu godinu predviđaju oporavak domaće ekonomije u odnosu na prošlu.

– Pretpostavka je da najavljeni investicioni projekti budu realizovani na vrijeme, jer su prošle godini izostali. Procjenjujemo da će ove godine doći i do rasta javnog i ukupnog spoljnjeg duga crnogorske privrede, rekla je ekonomista SB u Crnoj Gori Sanja Madžarević Šujster na jučerašnjem predstavljanju dijela izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru.

Ona je dodala da pozitivan uticaj može imati smanjenje cijena nafte.

– Crna Gora, kao mala zemlja, treba da radi na poboljšanju konkurentnosti i kreiranju zaštitnih mehanizama, kao što su fiskalne zalihe, gdje bilo kakav veći priliv prihoda treba iskoristiti za smanjenje rashoda, odnosno duga kazala je ona, ističući da u dijelu funkcionisanja javnog sektora treba voditi računa o finansijskoj disciplini na nacionalom i lokalnom nivou.

Treba raditi i na rješavanju pitanja nekvalitetnih kredita koji čine 16,5 odsto ukupnih plasmana, što je, prema ocjeni Šujster, prilično visoko.

– Crna Gora je prošle godine zabilježila rast, prema našim procjenama oko 1,5 odsto, što je upola manje u odnosu na 2013. godinu kazala je ona, ističući da je pozitivan doprinos rastu došao od turizma i rasta trgovine na malo, dok je izostao doprinos rastu od industrijske proizvodnje.

Investira se u nekretnine i banke

SB je u Crnoj Gori u prošloj godini evidentirala i pogoršanje spoljnog bilansa.

– Taj deficit na tekućem računu od oko 15,6 odsto BDP-a većinom je kreiran upravo zbog trgovinskog deficita, navela je Šujster.

Prema njenim riječima, u 2014. je priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori bio najveći u regiji, ali smatra da bi struktura SDI trebalo da bude drugačija.

– Velikim dijelom su to investicije koje idu u nekretnine i finansijski sektor, a vrlo malim dijelom idu u proizvodne kapacitete, kazala je ona.

Prema riječima Šujster na kraju prošle godine došlo je do rasta kreditnih plasamana privatnom sektoru, ali su na nivou ukupnih oni bili negativni u 2014. godine, što je posledica toga što su banke opterećene nenaplativim kreditima.

– Procjenjujemo da će do kraja prošle godine javni dug ostati na istom nivou kao 2013, kazala je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *