Slovenačke banke prodaju Intereuropu – većinskog vlasnika “Zetatransa”

Dodajte komentar

Banke koje u vlasništvu imaju 72,13 posto udjela u Intereuropi objavile su u petak da su pokrenule prodaju udjela u koparskoj logističkoj kompaniji. Objava je namijenjena potencijalnim ulagačima koji mogu iskazati interes za kupovinu slovenačke logističke kompanije.

Zainteresovani ulagači dodatne informacije mogu dobiti kod finansijskih savjetnika u postupku prodaje – Raiffeisen Centrobanke i Lazarda.

SID banka, koja u vlasništvu ima 18 posto dionica Intereurope, NLB (17,4 posto), Gorenjska banka (11,2 posto), Raiffeisen banka (10,4 posto), SKB (8,2 posto) i Banka Koper (2,7 posto) su prodaju ukupno 67,8 posto dionica Intereurope najavili krajem januara, kada su potpisale i sporazum o prodaji dionica.

Banke su postale vlasnice koparske kompanije nakon što je dug od 18,4 miliona eura pretvoren u vlasničke udjele . Istom prilikom je svoja potraživanja prema Intereuropi od 1,2 miliona eura u vlasnički udio pretvorila Nova kreditna banka Maribor, koja je te dionice krajem decembra prošle godine prenijela na Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), koje se kasnije pridružilo konzorcijumu prodavaca.

Koncern Intereuropa je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovao 160,4 miliona eura, što je 13 posto slabiji rezultat u poređenju s istim lanjskim razdobljem. Neto dobit je s lanjskih pet miliona eura pala na samo 251 hiljada eura, odnosno za 93 posto.

Uprava društva loše poslovanje tumači prirodnim katastrofama, ukrajinskom krizom i ulasku Hrvatske u EU.

Intereuropa je većinski vlasnik podgoričke firme Zetatrans u kojoj ima 69,27% vlasništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *