Autoput: Kineze oslobađaju PDV-a

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju nije podržao nijedan od deset razmatranih amandmana opozicije na predlog zakona o autoputu Bar-Boljare. Poslanici opozicije su podnijeli 13 amandmana na Predlog zakona o autoputu, a Vlada je prije jučerašnje sjednice poslala negativno mišljenje na svih 13.

Milan Knežević (DF) podnio je šest amandmana, koji nijesu dobili potrebnu većinu. Knežević je predložio da se porez na dodatu vrijednost plaća po stopi od 19 odsto na promet proizvoda i usluga namijenjenih za izgradnju autoputa koje realizuje izvođač radova, kineski CRBC. Amandmanima je tražio i da porez na dohodak fizičkih lica ostvaren u CG plaćaju strani državljani zaposleni kod izvođača radova koji obavljaju poslove na autoputu, piše današnji Dan.

Nakon usvajanja amandmana, zakon treba da glasi strani državljani zaposleni kod izvođača radova koji je angažovan na izgradnji autoputa ne oslobađaju se plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i da preduzeće čiji je osnivač i stoprocentni vlasnik izvođač radova osnovano u Crnoj Gori plaća porez na dobit prema važećim zakonskim propisima, rekao je Knežević.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) je kazao da amandmani Kneževića vode ka pospješivanju domaće privrede.

Damjanović i Danko Šarančić (SNP) podnijeli su zaključak da se još jednom razmotri varijanta i efekti izrade petlje Smokovac odnosno Straganica.

Poslanici Pozitivne podnijeli su amandman koji se odnosi na ukidanje članova zakona koji privileguju izvođača radova. Goran Tuponja (PCG) je rekao da smatraju da to nije u skladu sa Ustavom.

Skupština će se o zakonu izjasniti tokom ovog mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *