Šteta od ebole do 4 milijarde dolara

Dodajte komentar

Epidemija ebole će zemlje subsaharske Afrike koštati između tri i četiri milijarde dolara. To je znatno ispod prethodno prognoziranog najgoreg scenarija i štete od 32 milijarde dolara, izjavio je glavni ekonomista Svjetske banke (SB) za afrički kontinent, Fransisko Fereira.

“Rizik od najgoreg scenarija u okviru kog su procijenjene ekonomske posljedice ebole je manji zbog uspješnog suzbijanja tog virusa u pojedinim zemljama.

Taj rizik još uvjek nije smanjen na nulti nivo, jer je i dalje neophodan visok procenat spremnosti i fokusa”, izjavio je Fereira.

U oktobarskom izvještaju o potencijalnim ekonomskim posljedicama epidemije ebole, SB je upozorila da bi u slučaju širenja ebole van zemalja izbijanja epidemije poput Gvineje, Sijera Leonea i Liberije, to koštalo Afriku više desetina milijardi dolara.

Prema posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije od 14. novembra, ebola je do sada odnijela 5.177 života, uglavnom u tri afričke zemlje koje su najteže pogođene virusom, Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *