Ovo su najuspješnije kompanije u Srbiji

Dodajte komentar

NIS je najuspješnija je srpska kompanija po konsolidovanoj dobiti i prihodima, prema listi “Biznis top 2013/2014”, publikaciji casopisa “Biznis i finansije”.

Konsolidovana dobit NIS-a iznosila je 48,34 milijarde dinara, a konsolidovani poslovni prihod 264,4 milijarde dinara, saopšteno je na konferenciji za novinare. Broj zaposlenih u NIS-u je 7.629.

Liste najuspješnijih preduzeca formiraju se na bazi rezultata iz završnih racuna preduze'a na dan 31. decembra, a prema podacima Agencije za privredne registre.

Po konsolidovanoj dobiti iza NIS-a su Elektroprivreda Srbije (19,17 milijardi dinara), a slijede dvije kompanije iz telekomunikacionog sektora – Telekom Srbija (15,7 milijardi dinara) i Telenor (11,15 milijardi dinara).

Po konsolidovanom poslovnom prihodu iza NIS-a je EPS (219,8 milijardi dinara), a slijede Fijat automobili Srbija (171,6 milijardi dinara), Delez Srbija, Srbijagas…

Anketirana srpska preduzeca sve cešce kao prijetnju svom poslovanju navode geopoliticke prijetnje koje se odražavaju i na plasman njihove robe u inostranstvu i poslovanje na domacem tržistu.

Na domacem tržištu su, kažu, izloženi oštroj konkurenciji evropskih i drugih firmi i slaboj tražnji zbog pada kupovne moci i pada aktivnosti u kljucnim granama, kao što je gradjevinarstvo, pa kao jedini spas vide – izvoz.

Neka od velikih preduzeca koja su smatrana nosiocima razvoja u ranijem periodu danas su zbog kreditne opterecenosti, niskog nivoa upravljackih znanja, slabe organizacije i rasplinutosti na veci broj sektora, upala u probleme.

Prema listi Biznis top, medu uspješnim domacim kompanijama vode one iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sa udarima krize se i dalje uspješno nose “MK grupa” i Delta holding, a šabacki Farmakom je usljed visoke kreditne zaduženosti postao najveca “žrtva” krize, koja je ozvanicena pokretanjem stecaja te firme u septembru ove godine, navedeno je u publikaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *