Cijene stanova mogu pasti samo ako se ukinu komunalije

Dodajte komentar

Značajniji pad cijena stanova u Crnoj Gori od 15 odsto možemo očekivati samo ukoliko bi se desilo da na insistiranje Ministarstva održivog razvoja i turizma dođe do ukidanja komunalija. Vjerujem da se to može teško desiti jer lokalne samouprave za to nijesu spremne, ne mogu da izdrže taj udarac, kazao je u intervjuu za Pobjedu vlasnik Zetagradnje Blagota Radović.

„Smatram da lokalne samouprave za to nijesu spremne, ne mogu da izdrže taj udarac. Zbog toga će se primjena tog propisa odložiti za par godina. U drugoj varijanti sniženje cijena može se dogoditi samo ukoliko bi išli na rušenje kvaliteta“, ocijenio je on.

Na pitanja kako komentarišete mogućnost da se oporezuju i neprodati stanovi na zalihama koji su u vlasništvu preduzeća, te da li to može oboriti cijene Radović je odgovorio da je to nevjerovatno jer bi to, primjera radi, značilo da, recimo, Voli ili bilo koja trgovačka kuća na sve zalihe neprodate robe na 31. decembar mora da plati porez.

„To nije logično. Trudili smo se da ubijedimo zakonodavce da to nije primjereno. Vidjećemo brzo da li smo uspjeli jer zakon, koji je pripremilo Ministarstvo finansija, u narednih desetak ili 15 dana trebalo bi da ide na Vladu, a očekujemo da bude usvojen do Nove godine“, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se sada isplati investirati u gradnju stanova na primorju Radović je kazao da se sada ne isplati investirati u stanogradnju na primorju.

„Oko 90 odsto kupaca je bilo iz Rusije. Sada uglavnom ne postoji interesovanje sa tih destinacija zbog strašnog pada vrijednosti rublje od 40 odsto zbog krize u Ukrajini. Kupaca sa ove destinacije sada nema ili ima u malom broju. To potvrđuje i Monstat“, pojasnio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *