Vujović: “Bijela” treba da se bavi remontom jahti

Dodajte komentar

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, kazao je da nova djelatnost brodogradilišta “Bijela” treba da bude remont jahti i mega- jahti, ali da prijethodno treba riješiti ključni ekološki problem grita.

On je kazao da se uvođenje programiranog stečaja u hercegnovsku kompaniju ne treba očekivati prije prvog kvartala sljedeće godine.
“Tek kad budemo imali investitora, uvešćemo programirani stečaj. Nema smisla uvoditi stečaj, a da nemamo definitivno rješenje i zainteresovanog investitora. Privredni sud uvodi stečaj, dok mi kao radna grupa trebamo da stvorimo preduslove. Prvo, moramo očistiti to područje od zagađenja, prvenstveno od grita, a taj projekat finansira Svjetska banka, rekao je Vujović za Portal Analitika.
Prema njegovim riječima, drugi preduslov je donošenje izmjena novog koncesionog akta.

“Tek rada će znati da li imamo uslove za programirani stečaj i kupovinu imovine od investitora. Nijedan investitor neće ući u Bijelu ukoliko ne riješimo problem ekologije, budući da se od investitora očekuje strogo poštovanje ekoloških standarda, poručio je Vujović.

Nakon neuspješnog četvrtog tendera za prodaju većinskog paketa akcija Jadranskog brodogradilišta, iz aprila ove godine, na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte predloženo je da se rješenja potraže u prodaji imovine kompanije.Na posljednjem tenderu, ponude za kupovinu imovine brodogradilišta dostavile su kompanije Damen iz Holandije, Gurdesan iz Turske i Palumbo iz Italije. Kompanije Damen i Gurdesan dostavile su i inovirane ponude nadležnim državnim organima, ali je nakon pregledanja ponuda “u igri” ostala samo holandska kompanija.
U brodogradilištu je trenutno zaposleno oko 445 radnika, Vlada je već na sebe preuzela rješavanje viška zapsolenih, a prosječna zarada u kompaniji je 613 eura.

Nevladine organizacije i šira javnost podržava da brodogradilište “Bijela” promijeni djelatnost i počne da se bavi remontom jahti i mega-jahti koja je daleko ekološki „čistija“ nego postojeći remont starih brodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *