Online kupovina – da li se osjećate bezbjedno?

Dodajte komentar

Prema istraživanju koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, 44 odsto korisnika Interneta u Ervopi a 49 odsto u svijetu osjeća se ugroženo dok obavlja online kupovinu ili vrši online transakcije.

Čak 38 odsto korisnika u Evropi priznaje bi koristilo online sisteme plaćanja češće, ako bi vjerovali da su zaštićeni od sajber prevara. Imajući ove stavove u vidu, čini se da postoji nedostatak povjerenja potrošača u mjere bezbjednosti koje preduzimaju pružaoci usluga online plaćanja.

Istraživanje pokazuje da se 62 odsto korisnika u Evropi plaši finansijske prevare na internetu, a podaci otkrivaju brojne primjere kada potrošači osjećaju nelagodnost. Na primjer, 34 odsto onih koji plaćaju na internetu ne smatraju zaista bezbjednim čak ni zvanične mobilne aplikacije, koje nude finansijske kompanije i misle da one zahtijevaju veću zaštitu. Pored toga, 44 odsto korisnika priznaje da su u nekom trenutku procesa plaćanja prekinuli finansijsku operaciju i odustali od takvog načina plaćanja, jer nisu bili sigurni u bezbejdnosti transakcije.

Nivo zaštite od sajber prevara je važan faktor za korisnike, prilikom izbora e-prodavnice ili operatora finansijske usluge: 61 odsto ispitanika u Evropi reklo je da bi se uvjek odlučilo za kompanije koje nude dodatne bezbjednosne mjere za zaštitu finansijskih podataka. Štaviše, 71 odsto ispitanika u Evropi očekuju da banke, onlajn sistemi plaćanja i onlajn prodavnice zaštite njihove računare i mobilne uređaje od finansijskih prevara.

Istovremeno, mnogi korisnici su svesni da moraju da sprovedu dodatne bezbjednosne mere, pored zaštite koju nude njihovi provajdera plaćanja. Dok 22 odsto korisnika punu odgovornost za bezbjednost finansijskih transakcija prepušta bankama, a 14 odsto vjeruje da su isključivo sami odgovorni, dok većina ( 659 odsto) ispitanika smatra da i korisnici i banke treba da budu odgovorni za zaštitu finansijske informacije. To sugeriše da će korisnici biti voljni da prihvate nove alate iz njihovih finansijskih organizacija koji pomažu u podeli odgovornosti i sprječavanju prevare na mreži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *