Marketinški trikovi: Žene plaćaju više

Dodajte komentar

Iz francuske grupe za ženska prava Georgette Sands upozorili su javnost na neke od prljavih trikova kojima se tamošnji proizvođači služe. U obilasku prodavnica snimljeni su identični proizvodi, no različito pakirani i prezentovani, zavisno o polu za koji su namijenjeni.

Ono na što su iz te organizacije htjeli da upozote jeste kako je cijena predmeta namijenjenim ženama, često veća od istih koji se nalaze u muškim odjeljcima.

Tako su snimili žilete, čija je jedina razlika u boji vrećice, no muško pakovanje jeftinije je 8 centi, iako ženski paket sadrži 5 komada žileta, a muški čak 10. Ovaj slučaj zabilježen je u supermarketu Monorpix, no aktivisti za ženska prava širom zemlje nalaze ovakve primjere. Dezodorans koji navodno djeluje 48 sati, iste marke proizvođača, za muškarce vrijedi 4,11 eura, dok će žene morati izdvojiti 4.15 eura. Razlika je, naravno, samo u boji pakovanja, crno za muškarce, ljubičasto za žene.

No, neregularnosti u cijenama nisu samo ograničene na proizvode iz supermarketa. Šišanje i pranje kose u jednom nasumice odabranom frizerskom salonu dođe 8 eura za muškarce, a čak 13 za žene.

– Znamo da razlika ima i u Sjedinjenim Američkim Državama, no nisu toliko česte i očigledne  kao što su ovdje. U samo tri sata hodanja po gradu našla sam nebrojeno primjera nesrazmjera cijena za muškarce i žene – smatra Geraldine Franck, članica ranije navedene ženske aktivističke grupe.

Francuski ministar finansija obećao je pomno istražiti ovaj fenomen, a od ponedjeljka je već skupljeno i 20.000 potpisa. Situaciju je najbolje opisala Pascale Boistard, ministarka za ženska prava, ironičnim tweetom; ‘ Možda je u Francuskoj ljubičasta boja dodatni luksuz’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *