B92: Koliko Rusi pate zbog sankcija?

Dodajte komentar

Zaoštravanje odnosa sa Zapadom i oružani sukob u susjednoj Ukrajini Rusija plaća većom inflacijom, padom BDP-a i zaustavljanjem privrednog rasta.

Zbog aktuelne situacije u Ukrajini, zategnutost u odnosima između Rusije i Zapada u ovom trenutku je najveća još od pada Berlinskog zida, piše B92.

Centar crne i obojene metalurgije, izvor dragocjenih metala i ruda, prestonica mašinske industrije i sofisticiranih optičkih sistema, Uralski region je i mjesto koje je vrlo osjetljivo na postojeće I buduće sankcije za industriju – ovo je, naime, i centar vojne industrije.

“Za sada ne možemo da kažemo da ima direktnog uticaja sankcija. Ali jesmo izgubili tržište I saradnju jer su naše kompanije tijesno sarađivale sa Ukrajinom. Kriza u Ukrajini nanijela je privremenu štetu. Ali već se nalaze drugi partneri. Privreda je osetiljiva I na kurs rublje I dolara I spoljnopolitčke promene”, rekao je gubernator sverdlovske oblasti Jevgenij Kujivašev.

Sankcije još nisu direktno osjetili, tvrde u Uralskoj optičko-mehaničkog fabrici” čija se paleta proizvoda kreće od inkubatora preko saobraćajne signalizacije do sisteme za navođenje raketa i nišana.

Ako se nađu na spisku sankcionisanih, oni imaju sigurnog kupca – državu koja je riješila da uloži do 2020. godine 620 milijardi dolara u modernizaciju vojske. Država, tačnije državna firma, je kupac i u Uralskim lokomotivama.

“Ugovor je na 1200 sekcija tj 240 vozova sa 5 vagona. sledeće godine treba da isporučimo 30 vozova”, rekao je direktor proizvodnje lokomotiva i šasija Uralske Lokomotive Oleg Spaj.

Vozovi međutim nisu sasvim ruski kao ni firma – 50 odsto je u vlasništvu Simensa.

Lastočke su se proslavile na Olimpijskim igrama i u Sočiju, međutim sve one napravljene su u u Nemačkoj. Prva ruska lastočak sa proizvodne trake izašla je maja ove godine. Međutim i dalje više od 30 odsto djelova se proizvodi u inostranstvu.

Uvoz djelova postao je komplikovaniji i sa padom rublje skuplji. Potpuna lokalizacija proizvodnje je nemoguća, kažu u kompaniji.

Problem velikog udjela stranih komponenti postoji u svim industrijskim granama. Prema podacima ministarstva trgovine, 90 odsto elektronike u ruskom oružju je uvozno. 60 -80 odsto stranih komponenti je u teškoj industriji, 80 -90 odsto u elektronskoj, slična je situacija u farmaciji, proizvodnji medicinske opreme.

“Program zamjene inostranih djelova na domaće je federalni i jednistveni u cijeloj zemlji razrađen na nivou vlade. Nismo mi sami po sebi. Mi ispunajvamo naš regionalni dio. Napreduje nam program u prehrambenoj industriji”, rekao je gubernator Kujivašev.

Važnost zamjene stranih delova za domaće Vladimir Putin kao premijer isticao je još 2009. godine. Sada je, s promejnom političkih i ekonomskih uslova i padom cijene nafte to postalo ruski ekonomski prioritet broj jedan. Kako su sankcije ruskim kompanijama onemogućile dugoročne kredite kod stranih banaka, za investicije će se mnogi obratiti državi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *