Allianz: Neto dobit u trećem kvartalu porasla 11,2%

Dodajte komentar

Njemački osiguravač Allianz izvijestio je u četvrtak o većoj tromjesečnoj dobiti na osnovu dobrih rezultata odjela za imovinu i nezgode, potvrdivši ujedno prognozu godišnje dobiti. Neto dobit porasla je u trećem tromjesečju 11,2 posto, na 1,61 milijardu eura, izvijestili su iz Allianza.

Operativna dobit skočila je za 5,2 posto, na 2,65 milijardi eura. Ukupni prihodi uvećani su 14,5 posto, na 28,8 milijardi eura.

“Snažan rast u segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, nastavljena snažna potražnja za polisama životnog osiguranja i dobra operativna dobit u segmentu upravljanja imovinom pokazuju da smo na pravom putu da ostvarimo zacrtane rezultate za 2014.”, kazao je finansijski direktor Allianza Dieter Wemmer, potvrdivši prognozu kompanije o operativnoj godišnjoj dobiti od 10,5 milijardi eura.

U odjelu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda bruto premija povećana je 5,7 posto, na 11,25 milijardi eura, uslijed razvoja poslovanja u Velikoj Britaniji, te snažnog rasta na globalnm nivou i u matičnoj Njemačkoj. Neto dobit odjela povećana je 36 posto, na 1,083 milijarde eura.

Premije u segmentu zakonom propisanog životnog i zdravstvenog osiguranja porasle su gotovo 25 posto, na 15,85 milijardi eura, uslijed snažne potražnje na ključnim tržištima, Italiji i SAD-u, kao i na Tajvanu.

U segmentu upravljanja imovinom operativni prihodi kliznuli su pak 2,6 posto, na 1,62 milijarde eura. Vrijednost ukupne imovine pod upravljanjem iznosila je krajem septembra 1.872 milijardi eura, u odnosu na 1.738 milijardi eura koliko je iznosila na kraju 2013.

Odjel je u trećem tromjesečju zabilježio neto odliv imovine trećih osoba od 47,4 milijarde eura, u usporedbi s 27,5 milijardi koliko je iznosio u istom tromjesečju prošle godine. Pritom je u fondu PIMCO iznosio 49,2 milijarde eura, što je po tvrdnjama u Allianzu unutar očekivanja, s obzirom na ostavku Bill Grossa, glavnog investicijskog direktora i suosnivača PIMCO-a.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *