Koje su glavne boljke crnogorske ekonomije?

1 komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je da su problemi crnogorske ekonomije visoka zaduženost, visoke kamatne stope i nezaposlenosti. MMF je sugerisao vladi da sprovede reforme koje bi smanjile troškove i ublažile te probleme.

Šef tima MMF-a za Crnu Goru Alizder Skot je na kraju dvodnevne posjete misije kao jedan od problema naveo dupliranje javnog duga, sa 38 na 58 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u posljednjih par godina, i ukazao da će finansiranje auto-puta od Bara do granice sa Srbijom tražiti nova zaduživanja.
Zbog toga je MMF sugerisao smanjenjenje budžetske potrošnje i mjere “protivteže”, kako bi se ograničili rizici koje donosi visok nivo duga Crne Gore. Govoreći o bankarskom sektoru MMF je i ove godine konstatovao problem visokih kamatnih stopa i visok nivo nenaplativih kredita.

Takvo viđenje MMF-a poklapa se sa stavom Centralne banke Crne Gore (CBCG) koja smatra da će novi zakon o reprogramu dugova solventnim bankarskim klijentima, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, smanjiti učešće problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama.

Šef tima MMF-a za Crnu Goru je kao problem naveo i visoku stopu nezaposlenosti i nizak nivo radno aktivnog stanovništva u odnosu na međunarodne standarde.

“Smanjenje stope nezaposlenosti dovelo bi do jačeg rasta ekonomije… Od presudnog je to značaja za održavanje stabilnosti sistema socijalne zaštite i penzionog sistema”, ukazao je Skot. Ministar finansija Radoje Žugić saglasio se sa “dijagnozom” MMF-a o “zdravstvenom stanju” crnogorske ekonomije i ponovio vladino stanovište da će auto-put povećati nivo duga, ali da je taj projekat ekonomski “održiv”.

On je saopštio da se država više neće zaduživati za tekuću potrošnju, već samo za razvojne projekte, i najavio nove vladine mjere fiskalne politike. Ministar finansija je kazao da je neophodno raditi na smanjenju deficita u robnoj razmjeni i na strukturnim reformama i kao lokomotive ekonomskog rasta naveo sektore turizma, energetike i poljoprivrede.

B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo zna svako dijete u CG.
    Vlada ne radi ama baš ništa po tim pitanjima već radi samo da je gore a takođe ni stranci ništa ne rade tj ne invenstiraju to đao popio.
    Mladim generacijama ne preostaje ništa bez da se sele odavde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *