Da li je ovo već naftni zemljotres?

Dodajte komentar

Cijene nafte su pale, nakon što je vodeći globalni proizvođač tog energenta Saudijska Arabija snizio izvozne cijene za američko tržište, a podigao ih za azijsko.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 59 centi na 78,19 dolara, što je najniži nivo od juna 2012.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio je 69 centi na 84,09 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče pojeftinio 1,76 dolara, a “brent” 1,08 dolara.

“Cijene su pretrpjele još jedan udarac nakon što je Saudijska Arabija snizila prodajne cijene nafte za SAD, vjerovatno u pokušaju da konkuriše američkoj nafti iz škriljaca”, navodi singapurska banka Junajted oversiz.

Agencija “Dau Džons njusvajers” je juče saopštila da je Rijad snizio cijene nafte za decembarsku isporuku u SAD, gdje je njegov tržišni udio značajno pogođen rastom domaće prozivodnje nafte iz škriljaca. Saudijska Arabija je, sa druge strane, podigla cijene nafte koju izvozi na druga tržišta, uključujući Aziju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *