Prva žena premijer Škotske

Dodajte komentar

Potpredsednica Nacionalne partije Škotske (SNP) Nicola Sturgeon naslijediće Alexa Salmonda na mestu lidera te stranke, i tako istovremeno postati prva žena na funkciji premijera Škotske.

Sturgeon (44), koja je bila jedini kandidat za mesto lidera SNP, biće zvanično postavljena na tu funkciju na konferenciji partije 14. novembra, saopštila je danas SNP.

Mesto lidera SNP znači da će ona istovremeno biti prva žena na funkciji Prvog ministra odnosno premijera Škotske, prenio je Reuters.

“Ona će biti fantastični novi lider i za partiju i za našu zemlju”, navodi se u saopštenju poslanika SNP Derek Mackay-a.

Nakon što su Škoti na referendumu 18. septembra, glasali 55 odsto prema 45 odsto za ostanak u sastavu Velike Britanije, Prvi ministar Salmond je saopštio da podnosi ostavku.

Salmond je juče izjavio da britanski premijer David Cameron izdaje Škotsku jer se ne drži obećanja o davanju većih ovlašćenja za trošenje sredstava škotskom parlamentu.

“Iako je postojalo duboko razočarenje zbog nedobijanja referenduma, sada je suština postarati se da Vestminister ispuni svoje obećanje o davanju širokih novih ovlašćenja Škotskoj”, dodao je Mackay.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *