Budžet prekoračen za 261 milion eura

Dodajte komentar

Budžetska potrošnja prošle godine prekoračena je za 261,16 miliona eura, od čega se na nedozvoljenu potrošnju odnosilo 22,55 miliona, utvrdio je Kolegijum DRI razmatrajući predlog završnog računa budžeta za 2013. godinu.

Državna revizorska institucija (DRI) juče je, na osnovu finansijske i revizije usklađenosti, dala pozitivno i uslovno mišljenje na predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu.

Pozitivno mišljenje dato je na osnovu finansijske revizije, uz skretanje pažnje na usmjeravanja Radio-televiziji Crne Gore i evidenciju stanj a i prometa finansijske imovine, kao i izdatake po osnovu bankarskih usluga i emisije i otplate hartija od vrijednosti.

“Skreće se pažnja na iznos od oko 7,2 miliona eura koji je usmjeren Radio-televiziji Crne Gore direktnom uplatom sa centralnog računa državnog trezora, tako da je izostala evidencija ovog iznosa na strani primitaka i izdataka u predlogu zakona o završnom računu budžeta za ovu godinu”, navedeno je u izvještaju DRI.

Kolegijum DRI preporučio je Vladi i Ministarstvu finansija da razmotre mogućnost planiranja sredstava Radiotelevizije Crne Gore kroz godišnji zakon o budžetu.

Uslovno mišljenje dato je zbog toga što je revizijom usklađenosti predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu utvrđeno da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje.

Budžetska potrošnja u prošloj godini, kako je utvrđeno revizijom, prekoračena je za 261,16 miliona eura, od čega 238,6 miliona predstavljaju dozvoljena prekoračenja. Nedozvoljena prekoračenja iznose 22,55 miliona eura i odnose se na kupovinu hartija od vrijednosti i isplatu izdataka sa grupe računa neizmirenih obaveza po osnovu sudskih rješenja koji su iznad dozvoljenih.

225 miliona eura iznosila su nedozvoljena prekoračenja budžetske potrošnje prošle godine, utvrdili su revizori DRI

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *