Sljedeće godine čeka nas najveća nestašica i najviša cijena kafe

Dodajte komentar

Suša u Brazilu mogla bi cijenu omiljenog jutarnjeg napitka – kafe – u narednim mjesecima učiniti vrlo visokom.

Zbog zabrinutosti o urodu kafe tokom sljedeće godine zbog vrlo sušnog vremena u najvećoj južnoameričkoj državi, cijena vrste arabica u ponedjeljak je dosegnula najviši nivo u posljednje dvije i po godine.

Trenutno, kava se trži po 2,2 dolara za libru (0,45 kg), a tokom ove godine cijena se gotovo udvostručila. Vremenske (ne)prilike u Brazilu vrlo su važne za globalno tržište kafe jer iz te države dolazi trećina ukupne svjetske proizvodnje. K tome, Brazil proizvodi polovinu arabice, najcjenjenije vrste kafe.

Brazil je za tržište kafe ono što je Saudijska Arabija za tržište nafte“, kaže za Wall Street Journal Harish Sundaresh, analitičar roba u bostonskoj investicijskoj kući Loomis, Sayles & Co. “Ako proizvodnja u Brazilu padne, to će definitivno zabrinuti tržište“, ističe Sundaresh.

Prema njegovom mišljenju, kafa će se tokom sljedeće godine trgovati po cijeni između dva i tri dolara za libru.

Nedavno završena berba kafe u Brazilu dala je najlošiji rezultat u posljednje tri godine zbog najgore suše u posljednjih deset godina. Zatim je tokom jula, u uobičajeno sušnom razdoblju, pala značajnija količina kiše koja je poremetila dozrijevanje. Zbog toga će se ove godine u Brazilu proizvesti malo više od 45 miliona vreća od 60 kilograma što je na nivou proizvodnje iz 2011. godine.

Za poređenje, lani je proizvedeno nešto manje od 50 miliona vreća. Međutim, loša vremenska situacija nastavila se i tokom septembra kada su izostale značajnije padavine.

Prošle sedmice brazilska udruga proizvođača, Nacionalno vijeće za kafu, upozorila da zbog toga treba očekivati loš urod i sljedeće godine. Da stvar bude gora, sljedeće godine na većini brazilskih plantaža završava dvogodišnji ciklus stabala kafe zbog čega će proizvodnja ionako biti manja. Prema julskim tvrdnjama Međunarodne organizacije za kafu, sljedeće godine svijet očekuje najveća nestašica kave od 2006. godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *