New York Times otpušta iz redakcije sto ljudi

Dodajte komentar

Američki dnevnik New York Times (NYT) namjerava ukinuti sto radnih mjesta unutar redakcije te manji broj uredničkih i prodajnih radnih mjesta ako dovoljan broj zaposlenih ne prihvati ponuđene otpremnine i ode dobrovoljno. Riječ je o otprilike 7,5 posto zaposlenih u redakciji.

Izdavač Arthur Sulzberger Jr. i direktor Mark Thompson rekli su da će osim radnih mjesta ukinuti i novu mobilnu aplikaciju NYT Opinion jer nije privukla dovoljno korisnika.

“Ove su mjere nužne kako bi se očuvala dugoročna profitabilnost časopisa“, rekli su te dodali da je ukidanje radnih mjesta nužno kako bi se smanjili troškovi i omogućile investicije u digitalnu budućnost New York Timesa te da su svjesni kako je to bolno za sve, kako za one koji će biti otpušteni, tako i za njihove kolege.

Glavni urednik New York Timesa Dean Baquet poslao je posebnu poruku članovima redakcije u kojoj navodi kako će ovu priliku iskoristiti da razmisli o načinu rada, rubrikama,sadržaju te iznosu potrošenom na sadržaje koji stvaraju vanjski saradnici.

“Nema magičnog štapića koji bi riješio trenutnu finansijsku krizu poslovnog novinarstva“, napisao je Baquet, „ali novinari New York Timesa sa svojom kreativnošću i vjerom u budućnost, pomažu kompaniji da prebrodi turbulentna vremena“.

New York Times nije jedini mediji koji otpušta. Ljetos je dio zaposlenih otpustio Wall Street Journal, a USA Today je u septembru ukinuo 70 radnih mjesta.

Vlasnici New York Timesa kažu da će uprkos smanjenjem troškova nastaviti s ulaganjem u digitalne tehnologije i ponudu na mobilnim telefonima.

Kompanija je treće tromjesečje završila s boljim poslovnim rezultatima od prethodnog, 16 posto su povećali prihode od digitalnog oglašavanja,a broj digitalnih narudžbi porastao je za više od 40.000 korisnika. No, zbog velikog rasta troškova dobit je još uvijek manja nego lani.

New York Times ukinuo je sto radnih mjesta 2008., daljnjih sto je ukinuo 2009. a tridesetak radnih mjesta je početkom prošle godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *