Pronađene velike količine nafte i plina na Arktiku

Dodajte komentar

Zajednički poduhvat Rosnefta i ExxonMobila otkrio je velike količine nafte na Arktiku, prenosi Agencija Anadolija. Državna ruska naftna kompanija Rosneft objavila je da je bušotina University-1 pronašla naftu u Karskom moru.

Direktor ove kompanije Igor Sečin kazao je kako je riječ o nalazištu od 338 milijardi kubnih metara plina i više od 100 miliona  tona nafte (87 milijardi barela).

U saopštenju Rosnefta navodi se procjena kako ukupna količina na tom području iznosi skoro 13 miliona tona naftnog ekvivalenta. Prema procjenama eksperata, ovakvo nalazište nafte i plina može se uporediti s onim u Saudijskoj Arabiji.

Procjenjuje se da najveće naftno polje, Ghawar u Saudijskoj Arabiji, ima rezerve od 75 milijardi barela, pokazuju podaci američke Administracije za energetsko informiranje. Ruska kompanija se u saopštenju zahvalila i svom američkom partneru.
“Ovo je naša zajednička pobjeda. Sve ovo postignuto je zahvaljujući partnerima iz ExxonMobila”, navodi se.

Iz ExxonMobila, američke multinacionalne naftne i plinske korporacije, u petak su objavili kako je američko Ministarstvo trezora odobrilo licencu za “smanjenje operacija”, u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije koje su nametnule Rusiji zbog nemira u Ukrajini.
“Bušenje je završeno u rekordnom vremenu – za 45 dana – u skladu sa svim tehnološkim i ekološkim standardima i zahtjevima”, navodi se u saopćenju Rosnefta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *