20 zanimljivosti o Švajcarskoj

Dodajte komentar

Snijeg, skijanje, banke, satovi, uređenost zemlje i društva ovo su mnogima prve asocijacije na Švajcarsku. Da je Švajcarska neobična zemlja potvrđuju nam i neke zanimljivosti.

Ove neobične zanimljivosti o Švajcarskoj sigurno mnogi od vas nisu znali a možda i jesu (ako živite tamo).Koje su to zanimljivosti vezane za ovu jednu od najrazvijenijih EU država pročitajte u nastavku:
1. Švajcarska Nestle je najveća prehrambena kompanija na svijetu.

2. U slučaju nuklearnog rata Švajcarci imaju bunkere u koji stane 100 odsto populacije. Takođe u slučaju rata švajcarske autoceste mogu se preurediti u piste za uzlijetanje i slijetanje. Dok će sav snijeg biti na ulicama očišćen do 8 sati ujutro.

3. Piloti švajcarske vojske nikada ne voze supersoničnim brzinama (brzine veće od zvuka) tekom treninga. Razlog leži u tome što je Švajcarska premala da bi se iznad njene teritorije se postigla takva brzina. Ako žele testirati supersonične letove, Švajcarska je potpisala sporazum s Francuskom kojim im je dopušteno ući u njihov vazdušnu teritoriju radi postizanja brzine brže od zvuka.

4. U švajcarskom gradu Lausanneu porez se plaća na količinu smeća, to jest, ako imate više smeća, plaćate veći porez. Ako neko ne koristi standardizovane kante za smeće, prijeti mu poveća kazna.

5. Švajcarska je vodeća u svijetu po potrošnji čokolade. Prosječan Švajcarac pojede 23 kilograma čokolade godišnje.

6. Artur Konan Dojl donio je skijanje u Švajcarsku.

7. Švajcarska ima najveću potrošnju bezalkoholnih pića u svijetu!

8. Automobili u Švajcarskoj izgledaju novi, a razlog su kazne koje prijete vozačima ako u što kraćem vremenu ne poprave automobil, pa makar se radilo samo o običnoj maloj ogrebotini.

9. Što se tiče javnog prevoza u Švicarskoj s jednom kartom putnik može proći cijelu zemlju raznim vozilima – autobusom, vozom, brodom, žičarom.

10. Švajcarska nije bila u ratu od 1515. godine.

11. Švajcarska ima više od 1.500 jezera.

12. 60 odsto električne energije u Švajcarskoj proizvede se u hidroelektranama.

13. “Gotard tunel“ sa svojih 57,1 kilometara je najveći željeznički tunel na svijetu.

14. Na nadmorskoj visini od 3.000 metara, iznad ponora od 500 metara, u Švajcarskoj je otvoren “Titlis Cliff Walk”, najveći viseći most u Evropi.

15. 70 odsto Švajcarske je pokriveno planinama, prosječna nadmorska visina 500-800 m

16. U Švajcarskoj postoje 74 planine koje svojim vrhovima prelaze 4000 metara.

17. U Švajcarskoj postoji više banaka nego stomatologa, na svakih 1600 Švajcaraca dolazi po jedna banka.

18. Jedna zanimljivost i za grafičke dizajnere: Font (slovo) “Helvetica” je napravljen u Švajcarskoj.

19. Albert Ajnštajn je radio kao službenik u švajcarskom zavodu za patente, kada je dokazao svoju teoriju relativnosti.

20. Od ukupne proizvodnje mleka u Švajcarskoj (oko 3.5 miliona tona godišnje) se oko polovine koristi za proizvodnju sira.

I na kraju da dodamo Švajcarska je po nekim studijiama obavljenim ove godine proglašene za najsrećniju zemlju na svijetu, odnosno njeni stanovnici su najsrećniji na svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *