Kako zarađuju banke u Srbiji: kamate previsoke, provizije skupe

Dodajte komentar

Banke u Srbiji su u prva tri mjeseca ove godine na ime kamata i provizija prosječno dnevno zaradile 90 miliona dinara (više od 770.000 eura). Inače, prema posljednjim podacima Narodne banke Srbije, banke su od januara do marta 2014. zabilježile ukupan neto dobitak od 8,1 milijardu dinara (preko 69 miliona eura).

Prema podacima NBS, čak 72,7 odsto ukupne operativne dobiti u tom periodu došlo je od naplate kamata, 20,1 odsto od provizija za razne usluge, dok ostatak dolazi između ostalog i od države po osnovu prinosa na obveznice.

Činjenica da je prihod banaka od kamata viši od 70 odsto, jasno govori koliko su kamate skupe, izjavio je ekonomski stručnjak Instituta za evropske studije Goran Nikolić.

– Građani se stalno žale da su kamate visoke, a to je zapravo i istina. Iako ne bih pravdao banke, objašnjenje leži u strukturi tržišta. One u Srbiji imaju mali broj transakcija, pa pokušavaju da od malo novca u opticaju što više zarade. I to rade skupim provizijama i kreditima – rekao je Nikolić, a prenosi Tanjug.

U Srbiji je, prema njegovim riječima, velika razlika između kamata koje građani plaćaju na kredite i kamata koje banke plaćaju građanima na štednju, i upravo ta razlika, kaže on, “gura” profit banaka.

Za profesora Ekonomskog fakulteta Ljubodraga Savića još je alarmantniji podatak da čak petina bankarskih prihoda dolazi od različitih naknada.

– Kamate jesu visoke, ali mnogi zaboravljaju koliko su skupe skrivene bankarske provizije, a koje kod nas čine petinu ukupne dobiti banaka. Provizije možda i nisu paprene ako se posmatraju pojedinačno, ali je problem što se u našim bankama i “dobar dan” naplaćuje. S druge strane, to je njima najlakša zarada i siguran izvor prihoda koji ne nosi nikav rizik – rekao je Savić.

Banke, naime, kako objašnjava, pokušavaju da svoje poslovne rizike naplate kroz kredite, pa su zato kod nas kamate više nego u zemljama u okruženju.

Inače, prosječna kamata na dinarske keš kredite u Srbiji iznosi 21,32 odsto, a na kredite indeksirane u eurima 8,62 odsto. Na stambene pozajmice, banke prosječno naplaćuju kamatu od 4,63 odsto, dok na primjer, prekoračenje po tekućem računu u prosjeku košta 33,1 odsto. Proziviju banke naplaćuju za održavanje tekućeg računa, plaćanje računa, za odobravanje kredita, karticu, dozvoljeni minus. (Kamatica)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *