Tri savjeta kako doći do poslovne ideje

Dodajte komentar

Mnogi ljudi sanjaju o pokretanju vlastitog posla, ali kako pronaći pravu ideju? Ključ je u osmišljavanju poslovnog koncepta koji je relevantan na današnjem tržištu, odnosno u pogađanju potreba korisnika. Većina uspješnih poslovnih pothvata zasniva se na već postojećim idejama.

Svi razvijamo poseban set vještina u poslovnom i privatnom životu i od tamo bismo trebali crpiti ideje za pokretanje biznisa.

Donosimo 3 savjeta koja će vam u tome pomoći:

Kojim vještinama raspolažete?

Detaljno prođite kroz sva dosadašnja poslovna iskustva. Vjerovatno ste tokom karijere razvili specifične vještine i kompetencije koje mogu biti startna pozicija za razmišljanje o pokretanju vlastitog posla. Nemojte se, međutim, ograničavati isključivo na poslovne vještine, već razmislite i o onima koje ste stekli i izvan poslovnog svijeta. U prevodu, zapitajte se šta biste voljeli raditi kad ne radite. Stvaranje biznisa koji je fokusiran na hobiju čini se kao poslovna opcija koja ispunjava.

Što danas prolazi?

Kada utvrdite što biste željeli raditi, razmislite o tome što bi prošlo u kontekstu današnjice. Obratite pažnju na prosperitetne industrije i razmislite ima li tu mjesta za vas. Iako ekonomska situacija nije idealna za pokretanje vlastitog biznisa, svijet napretkom tehnologije postaje sve ‘manji’ i otvaraju se mnoge šanse za lično napredovanje.

Razmišljajte dugoročno

Postoje globalni i lokalni trendovi koje biste trebali uzeti u obzir prilikom promišljanja. Fokus treba biti na poslovima koji imaju šanse za budući napredak. Motivacija vam uvijek može biti osjećaj potpune poslovne nezavisnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *