Banka Slovenije predstavila dokument za održivi oporavak

Dodajte komentar

Slovenačka centralna banka predstavila je dokument kojim upozorava da problemi u slovenačkoj ekonomiji nisu zaključeni nakon što su krajem prošle godine dokapitalizovane najveće banke jer je potrebno riješiti i vrlo veliku korporativnu zaduženost.

“Lani je došlo do preokreta dokapitalizacijom nekih banaka, ali smo opet na raskršću i osjećaj sigurnosti koji sugerišu sadašnji podaci može se pokazati kao varljiv”, rekao je na konferenciji za novinare guverner slovenačke centralne banke Boštjan Jazbec.

On je dodao  da zbog velike zaduženosti poduzeća Sloveniji sada prijeti da se nađe u “začaranom krugu” u kojem bi banke opet morale biti spašavane iz proračuna, odnosno na račun poreznih obveznika.

Dokument o održivom ponovnom pokretanju ekonomije, koji su izradili stručnjaci u centralnoj banci, zato, među ostalim, predlaže učinkovito smanjivanje zaduženosti poduzeća i podsticanje investicija.

“Trebamo jasnu, konzistentnu i koherentnu politiku, trebamo biti otvoreni za vlasničke investicije, a moramo riješiti i institucionalne regulatorne prepreke koje ta ulaganja trenutno onemogućavaju”, kazao je guverner Jazbec.

U centralnoj banci naglasili su da je potrebno povećati djelotvornost zakonodavnog i pravosudnog sistema, smanjivanje dugova i restrukturiranje ekonomije te da treba poboljšati bilanse banaka i uspostaviti dugoročnu stabilnost javnih financija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *