Evropske banke će platiti još 50 milijardi dolara odšteta

Dodajte komentar

Evropskim bankama prijeti plaćanje još oko pedeset milijardi dolara troškova sudskih troškova kako bi uspjeli dostići svoje američke konkurente, piše Bloomberg.

Evropske banke su od 2009. godine do danas platile ili rezervisale više od osamdeset milijardi dolara od 2009. godine, a ukupno im prijeti 130 milijardi dolara troškova za odštete i nagodbe.

Američke banke već su rezervisale ili isplatile ukupno 125 milijardi dolara, a mogle bi dodatnih 25 milijardi, stoji u istraživanju grupe analitičara. 

Barclays i Royal Bank of Scotland suočene su s najvećim porastom troškova sporova od svih evropskih banaka, stoji u istraživanju. Barclays je druga najveća evropska banka i do 2016. godine suočena je s dodatnih 11,6 milijardi dolara troškova, a od 2009. godine isplatili su i rezervisali deset milijardi dolara. Sudski troškovi za RBS mogli vi porasti za 11,3 milijardi dolara u istom periodu, a već su platili ili rezervisali 11,7 milijardi, prenosi Bloomberg.

Prošlih nedjelja eskalirale su kazne za nepošteno ponašanje, kad je francuski BNP Paribas morao pristati na plaćanje 8,97 milijardi dolara kazne u SAD-u zbog kršenja sankcija prema Sudanu, Kubi i Iranu. Švajcarski Credit Suisse platiće 2,6 milijardi dolara da bi se završila američka istraga zbog pomaganja utajivačima poreza u toj banci.

Banke će vjerovatno biti prisiljene na postizanje nagodbi u globalnoj istrazi oko namještanja kurseva valuta već ove godine, očekuju analitičari kojima je na čelu Huw van Steenis, koji je citirao neke od svojih sagovornika iz vodstava najvećih banaka.

Kazne će umanjiti sposobnosti nekih banaka da isplate dividende u sljedećih nekoliko godina, očekuju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *