Članice BRICS-a 15.jula potpisuju sporazum o osnivanju zajedničke Razvojne banke

Dodajte komentar

Skupina vodećih privreda u razvoju BRICS postigla je široki konsenzus o razvojnoj banci koja bi trebala biti osnovana na predstojećem summitu skupine, kazao je danas visoki kineski diplomat. Kapital nove banke iznosiće 100 milijardi dolara a banka će biti simbol sve većeg uticaja ovih ekonomija u globalnoj finansijskoj arhitekturi u kojoj su dugo posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke dominirali SAD i Evropa.

Čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (JAR) trebali bi službeno potpisati sporazum o osnivanju banke 15. juna na summitu BRICS-a u brazilskom gradu Fortalezi.

Pregovori su se otegnuli na dvije godine a povremeno ih je opterećivala želja Kine da osigura veći uticaj kroz veći udio u kapitalu banke.

Viši zvaničnik brazilske vlade kazao je u maju da će pet zemalja u skupini BRICS vjerovatno ravnopravno snositi troškove finansiranja banke, što će značiti i jednaka prava.

U brifingu za novinare uoči summita zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Li Baodong naglasio je danas da ne želi iznositi detalje o dioničkoj strukturi ali je izrazio optimizam.

“Što se tiče razvojne banke BRICS, sve su strane postigle široki konsenzus o tom pitanju. Naravno, ima još nekih razlika i različitih stajališta o tehničkim pitanjima”, kazao je Li.

“Potpuno smo sigurni da možemo postići konsenzus i osnovati razvojnu banku BRICS-a na tom sastanku”, dodao je.

“O toj vrsti tehničkih pitanja članice BRICS-a moraju uspostaviti konsenzus kroz prijateljske konzultacije”, komentarisao je kineski zvaničnik pitanje dioničkih udjela. “Postoji čitav niz različitih argumenata ali cilj je što prije uspostaviti banku BRICS-a”, objašnjava.

Banku će morati ratifikovati zakonodavna tijela zemalja BRICS-a a prve kredite mogla bi odobriti za dvije godine, kazao je ranije za Reuters brazilski zvaničnik.

Članice skupine moraće takođe odlučiti hoće li sjedište banke biti u New Delhiju, Šangaju, Johannesburgu ili Moskvi. Brazil neće ponuditi sjedište zbog predstojećih predsjedničkih izbora zbog kojih pregovori mogli kasniti, kazao je brazilski zvaničnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *