Budvanska rivijera počela pregovore sa Prvom bankom o zakupu kolašinskog hotela “Lipka”

Dodajte komentar

Budvanska rivijera započela je pregovore sa Prvom bankom o uzimanju pod zakup hotela „Lipka”. Zbog toga su se juče u Kolašinu njihovi predstavnici sastali sa predstavnicima Prve banke, čiji je najveći dioničar premijerov brat Aco Đukanović. Sastanak je uslijedio, kako nezvanično saznaje DAN, na poziv Đukanovićeve banke, koja je vlasnik hotela od sredine 2012. godine.

Pregovori su trenutno u početnoj fazi i najveći problem je cijena po kojoj bi Prva banka dala pod zakup „Lipku”. Prema nezvaničnim informacijama „Dana”, Budvanska rivijera smatra da Prva banka traži previše novca za zakup, jer u hotel treba uložiti određena sredstva. Sa druge strane, Budvanskoj rivijeri hotel „Lipka” nije neophodan, s obzirom na to da sa hotelima koje posjeduju, posluju godinama sa profitom.

Ipak, interes i Prve banke i Budvanske rivijere, u kojoj je predsjednik borda direktora Svetozar Marović, jeste da se dođe do dogovora, jer ovako niko nije na dobitku. Prvoj banci, koja je hotel preuzela zbog kredita od 4,5 miliona, koji bivši vlasnici Bepler investment Montenegro nijesu vraćali, hotel je samo trošak. Hotel je 2012. godine bio procijenjen na šest miliona eura. Preuzimanjem hotela u zakup i radnici hotela bili bi vraćeni na posao, pa su i oni strana koja bi imala benefit od sklapanja posla.

U hotelu je situacija problematična od kada je Inspekcija rada zapečatila hotel zbog neuplaćenih zarada, poreza i doprinosa radnicima 1. maja 2012. godine. Od tada, 38 radnika pokušava na sve načine da naplati potraživanja od Bepler investmenta, čiji je vlasnik Zoran Ćoćo Bećirović.

Oni su uspjeli tužbom da obezbijede privremenu mjeru raspolaganja inventarom hotela, tako da im je po presudi Osnovnog suda u Kolašinu, Prva banka kroz licitaciju otkupila inventar, i isplaćene su im zarade. Zbog neplaćenih poreza i doprinosa ni jedan od bivšig radnika ne može da ostvari pravo na liječenje ili stalno zaposlenje, jer se i dalje vode kao zaposleni u Bepleru.

Lijepo je što Budvanska rivijera pregovara sa Prvom bankom o preuzimanju hotela, ali mi želimo da znamo šta će biti sa nama. Kada ćemo moći da dobijemo našu dokumentaciju, koja je već dvije godine pod ključem u hogelu kazali su radnici, koji su tražili uvođenje stečaja u Bepleru, ali je Privredni sud u Bijelom Polju to odbacio.

Za zakup „Lipke” ranije je bio zainteresovan Montenegro starts*, koji upravlja bečićkim „Splendidom”, ali su odustali od tog aranžmana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *