Preuzimanje Mercatora: Hrvati likuju, Slovenci najavljuju demonstracije

Dodajte komentar

Jučerašnja vijest dana u regionu bila je svakako to da su se za ’spajanje’ Mercatora i Agrokora ispunili svi uslovi, a da bi finalizacija te transakcije trebala da se očekuje u toku današnjeg dana.

Današnji mediji u Hrvatskoj i Sloveniji prenose reakcije ekonomske i političke javnosti, a ono što preovlađuje, makar u Hrvatskoj, je to da se radi o ’poslovnom poduhvatu decenije’.

Preuzimanje Mercatora od strane Agrokora, odnosno spajanje Mercatora i Konzuma, zasigurno je jedna od najvećih transakcija spajanja i preuzimanja kompanija u regionu u proteklih desetak godina, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Da se ova transakcija dogodila pre desetak godina, dakle pre krize koja je duboko pogodila maloprodajno tržište u regionu jugoistočne Evrope, na kojem ove dvije kompanije posluju, ova bi transakcija imala neuporedivo veće značenje za obije ekonomije, ističe Novotny za agenciju Hina.

Novotny napominje da se tržište maloprodaje u regionu snažno i ubrzano mijenja, mijenjaju se navike potrošnje, dolazi do konvergencije cijena s evropskim okruženjem te se povećava tržišni udio međunarodnih lanaca, posebno onih koji nude diskont ponudu.

“U mračnoj situaciji u Hrvatskoj, s totalno nesposobnom Vladom, Agrokor je uspio napraviti ekonomsko čudo”, smatra konzultant Drago Munjiza. “Pod uslovom da su kupac i prodavac dobro ispregovarali transakciju, sinergija donosi pozitivan efekt, a znanje i kapital ostaju u regionu. Za Sloveniju je dobro što je Mercator kupio netko ko poznaje tržište i ima iskustva u akvizicijama, a dosad sve što je Agrokor kupio ujedno je i uspiešno integrisao”, dodaje Munjiza za Poslovni dnevnik.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Otpora spajanju će uvijek biti, kaže Munjiza, zbog “balkansko-mediteranskih priča”.

A otpora ima. Najveći protivnici prodaje, uz političke stranke kojima privatizacija predstavlja značajnu predizbornu temu, i dalje su slovenački sindikati. Oni su i u četvrtak ponovili da do tog posla “nikad nije trebalo niti doći” jer bi za Sloveniju mogao imati, kako tvrde, “katastrofalne posljedice”.

Slovenačka agencija STA javlja da će pritisci protiv prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru sledećih dana vjerovatno još rasti, te navodi da je za nedelju popodne najveća sindikalna centrala u Ljubljani zakazala demonstracije svih onih koji su nezadovoljni prodajom najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca i poslodavca hrvatskom koncernu.

Mediji navode da će se u kampanju protiv prodaje najviše angažovati ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. On je u četvrtak izjavio da do prodaje nikad nije smjelo niti doći da je Mercator bio vođen kako treba, te da bi u tom slučaju ostao u slovenačkom vlasništvu. Kao krivca za prodaju naveo je i slovenačku premijerku u odlasku Alenku Bratušek i “liberalističku politiku” njene vlade koja se po njegovim riječima nastoji osloboditi sve državne imovine i prodati je.

Međutim, pozitivan efekat osjetio se na berzama u ove dvije zemlje. Tako na Zagrebačkoj berzi rast cijena bilježe dionice firmi iz sastava koncerna Agrokor, dok je u Sloveniji dioničarski indeks SBI TOP porastao je u četvrtak 2,5 odsto, na 797,45 bodova. Pri tome su dionice Mercatora uzletjele za 4,2 odsto, dostigavši cijenu od 80,20 eura, što je za manje od 6 eura niže od cijene za koju su dogovorili Agrokor i dosadašnji Mercatorovi dioničari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *