Od 1. jula padaju cijene roaminga u EU

Dodajte komentar

Neelie Kroes već se neko vrijeme zalaže za smanjivanje naknada roaminga unutar Evropske Unije, ujedinjenje tržišta telekoma i uklanjanje granica u mobilnoj komunikaciji kako bi život građana bio jednostavniji i jeftiniji. Prije nekoliko mjeseci izglasan je skup smjernica nazvanih Povezani kontinent (Connected Continent, telecoms single market) prema kojima bi se naknade za roaming trebale u potpunosti ukinuti do Božića 2015. godine. No u međuvremenu bismo barem trebali uživati u nižim cijenama.

Već prvog jula ove godine cijene razgovora, poruka i prenosa podataka u roamingu unutar Unije trebale bi značajno pasti. Najveća promjena je u cijeni prometa podataka, iako su i ostala sniženja dobrodošla. Dolje je infografika s navedenim najvećim cijenama koje bi vas trebale snaći u roamingu:

Naravno, operateri mogu ponuditi i niže cijene od navedenih.

Cilj smjernica i kampanje Povezani kontinent je stvoriti povoljniju klimu za rast i razvoj u ekonomiji koja je iz dana u dan sve zavisnija od interneta. Od najtradicionalnijih industrija poput bankarstva pa sve do brzorastućeg ICT-a, poslovanje danas uvelike zavisi od povezivosti, koja postaje problematična na razjedinjenom evropskom tržištu. Fragmentacija na lokalna tržišta unazađuje razvoj cijelog kontinenta, smatra Evropska komisija, te stoga podstiče što brže ujedinjenje tržišta mobilnih operatera kroz Connected Continent, kako bi se uz što manje prepreka ostvarili ciljevi za Evropu 2020. Smanjenje cijena roaminga tek je jedan korak prema tome.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *