Google kupio Skybox za 500 mil. dolara

Dodajte komentar

Američki internet div Google kupuje kompaniju Skybox Imaging za 500 miliona dolara, objavio je Google. U aprilu je Google preuzeo i kompaniju Titan Aerospace, specijalizovanu za proizvodnju bespilotnih letjelica na solarni pogon.

Osnovan 2009. u Silikonskoj dolini, Skybox izrađuje male satelite za posmatranje Zemlje koji mogu fotografisati i snimati vrlo detaljne zapise lokacija.

Za sada kompanija ima samo jedan satelit, ali ih predviđa rasporediti desetak do kraja 2016. Skybox može omogućiti Googlu uređenje njegovih baza snimaka uključenih u aplikacije Google Earth i Google Maps i poboljšati njihov kvalitet.

Skybox Imaging je kompanija koja se bavi razvojem satelita i naprednom analizom visokokvalitetnih snimaka koje naprave pomoću njih.

“Njihovi sateliti će nam pomoći aktualizovati naše mape da bi bili što precizniji. Nadamo se da će nam ekipa Skyboxa i njihova tehnologija pomoći u boljem pristupu internetu i u pozivu na pomoć u slučaju katastrofe, dva segmenta za koja se već dugo zanima Google”‘, objasnila je kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *