Njemačka bez novca za puteve

Dodajte komentar

Bez obzira na rekordne prihode od naplate poreza i predizborna obećanja, neophodne investicije u izgradnju i održavanje puteva u Njemačkoj i dalje nedostaju.

Posledice svakodnevnih zastoja i kilometarskih kolona automobila i kamiona na njemačkim autoputevima osjeća privreda. Gotovo četvrtina transporta robe unutar Njemačke odvija se drumskim putem.

Njemačka, pored zemalja Beneluksa i Francuske, spada u najvažniju tranzitnu zemlju u Evropskoj uniji. Međutim, u proteklih nekoliko godina kvalitet njemačkih autoputeva ali i generalno saobraćajnica znatno je opao.

Sa Svjetskog privrednog foruma u Davosu upozoreno je da Njemačka zbog nedostatka investicija u izgradnju puteva dovodi u opasnost svoju lokacijsku prednost, misleći pritom na centralni geografski položaj. Njemačka je tako u svijetu na desetom mjestu, a tendencija je u opadanju.

Izgradnja puteva je na listi prioriteta njemačke vlade. Međutim, to ne znači i da će biti više novca za izgradnju puteva. Investicije u iznosu od pet milijardi eura u toku naredne četiri godine su na nivou prošlih legislativnih perioda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Pet milijardi eura savezne vlade nije dovoljno da se nadoknade propusti koji su napravljeni u protekloj deceniji“, kažu u nuemačkom Auto-moto klubu ADAC i podsjećaju da, bez obzira na rekordan prihod od poreza, dugoročno nisu povećane investicije u izgradnju puteva.

U ADAC kažu da je 7,5 milijardi eura neophodno samo za održavanje puteva i mostova. Tome treba dodati da su sredstva prikupljena od naplate putarine za kamione takođe trebalo da budu usmerena u izgradnju puteva. “Međutim, to se nije dogodilo“, kaže portparol ADAC.

Razlog što su mnogi putevi u dosta lošem stanju ne leži samo u nedostatku investicija. Tome treba dodati da se količina robe koja se prevozi drumskim putem znatno povećala.

Jedna od studija pokazuje da je Nuemačka godinama u putnu infrastrukturu investirala manje od evropskog prosueka.

U nekoliko evropskih zemalja se bez obzira na modernizaciju železnica smanjuje želueznički saobraćaj. Zato se za prevoz roba sve više grade autoputevi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *