Legard: Snažan lobi koči bankarski sistem

Dodajte komentar

Napredak u reformisanju bankarskog sektora i sprečavanju nove finansijske krize suviše je spor i ugrožava ga snažno lobiranje, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Lagarde je, na konferenciji o ekonomskoj uključenosti u Londonu, navela da banke sada imaju više kapitala nego što su imale uoči finansijske krize, kada su poreski obveznici morali da spašavaju bankarski sektor, prenosi Reuters.

Iako je zadatak reformisanja banaka složen, napredak takođe koči snažno lobiranje, dodaje direktorka MMF.

Veliki propust je što problem banaka koje se smatraju prevelikim da bi propale, još nije riješen, rekla je Lagarde, osvrćući se na vjerovanje tržišta da će vlade reagovati i spasiti najveće banke da bi izbegle haos do kakvog je došlo nakon kolapsa američke banke Lehman Brothers iz 2008.

Lagarde je pozvala regulatore širom svijeta da dogovore okvir za gašenje velikih banaka u problemima. To je rupa u finansijskoj arhitekturi i za njeno popunjavanje potrebno je da zemlje stave globalnu finansijsku stabilnost ispred svojih lokalnih problema, poručila je ona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Direktorka MMF je navela da se ponašanje finansijske industrije nije mnogo promijenilo nakon krize iz 2008, a promjene koje se dešavaju nisu dovoljno duboke.

Industrija još uvek više cijeni kratkoročni profit nego dugoročnu razboritost, današnje bonuse nego sutrašnje veze, navodi Lagarde, dodajući da je, nakon brojnih skandala koji su poslednjih godina potresali bankarski sektor, njemu potrebna snažnija etika.

Posle skandala sa namještanjem Libora i deviznih kurseva i pranjem novca, potrebni su integritet i odgovornost da bi se povjerenje vratilo, rekla je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *