CEAC: KAP košta državu 300 hiljada eura dnevno

Dodajte komentar

Građani Crne Gore izlaze na lokalne izbore u isto vrijeme kada i glasači širom EU glasaju na izborima za Evropski parlament. Vremenska podudarnost je možda slučajna, ali zasigurno i povoljna, jer je jasno da je budućnost Crne Gore u Evropi, ocijenio je grof von Vestpalen dr Matijas Menke, koji je spoljni savjetnik u Centralno evrropske aluminijumske kompanije CEAC. On je, kako piše Dan, sa tom ocjenom upoznao najviše vlasti u Briselu.

„Baš zbog toga su u velikoj mjeri zabrinjavajući postupci Vlade Crne Gore, ljudi koji bi trebalo da stanovnicima obezbijede i da brane prosperitetnu i sigurnu budućnost u okviru EU, a koji ozbiljno štete izgledima Crne Gore za pristupanje EU“, navodi se u njegovom saopštenju.

On smatra da postupci Vlade ozbiljno narušavaju međunarodni ugled Crne Gore kroz surov tretman stranih investitora, do sumnjive evidencije o ljudskim pravima, uključujući i slučaj bivšeg finansijskog direktora topionice aluminijuma KAP Dimitrija Potrubača.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Ključno pitanje od kojeg zavisi budući prosperitet i blagostanje društva jeste koliko je Crna Gora kao država privlačna stranim investitorima. Značajne strane investicije su važne za obezbjeđivanje čvrste, dugoročne ekonomske budućnosti ove zemlje. Međutim, dosadašnji postupci Vlade prema stranim investitorima doveli su do to ga da su potencijalni investitori razumljivo veoma oprezni pri donošenju odluke o ulasku na crnogorsko tržište“, smatra Menke.

On je ocijenio i da je KAP, nekada najveći industrijski kompleks u crnogorskoj privredi, uništen uplitanjem države, dok je CEAC uložila stotine miliona u KAP uz održiv plan koji bi obezbijedio profitabilnost i sigurnu budućnost preduzeća.

„Vlada je lišila CEAC vlasništva nad KAP-om, koji je, umjesto unosnog posla kakav je trebalo da bude, postao rupa bez dna. Vladini postupci su već doveli do plaćanja preko 100 miliona eura po osnovu državnih garancija, a vodeći međunarodni bankari procjenjuju da to što KAP i dalje radi sada Crnu Goru košta 300.000 eura dnevno, što je godišnji trešak od po 175 eura za svakog muškarca, ženu i dijete u zemlji“, navodi se u njegovom saopštenju.

CEAC je, prema riječima Menkea, nažalost, samo jedan od stranih investitora koji su pretrpjeli štetu zbog vladinih postupaka, a on je svoju zabrinutost prenio najvišim organima vlasti u Briselu.

CEAC traži međunarodnu arbitražu, jer Vlada Crne Gore nije voljna da sjedne za pregovarački sto kako bi se našlo pravedno rješenje, na šta smo u više navrata pozivali.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *