Za 10 godina Austrija u Crnu Goru investirala 394 miliona

Dodajte komentar

Crna Gora i Austrija imaju dobru privrednu saradnju, za čije unaprijeđenje ima prostora posebno u oblastima turizma, energetike i infrastrukture, u kojima bi austrijska iskustva bila značajna, ocijenjeno je danas na poslovnom forumu dvije države.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović saopštio je da forum predstavlja jasnu šansu unaprijeđenja privrednih odnosa sa Austrijom do kojih je Crnoj Gori veoma stalo.

Vujanović je rekao da Crna Gora nudi dobre prostore za ekonomsku saradnju.

„Zainteresovani smo za ulaganja austrijskog kapitala u turizam, ljetnji i zimski, a austrijska iskustva mogu biti vrlo interesantna.  Zainteresovani smo i za energetski sektor, a nedovoljno su iskorišteni hidropotencijali, kao i izuzetni resursi proizvodnje hrane“, precizirao je Vujanović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Crnoj Gori, kako je naveo, postoji kvalitetna mreža austrijskih banaka koje su spremne da austrijskim kompanijama i biznismenima daju adekvatnu logistiku za ulaganje u Crnu Goru. Vujanović je saopštio da su za deset godina austrijske kompanije pokazale visok interes da ulažu, jer je od 2003. do 2013. godine 394 miliona eura investirano u Crnu Goru iz te države.

Predsjednik Privredne komore Austrije, Krištof Lajtl /Christoph Leitl/ zahvalio se na 350 miliona eura investicionih projekata u proteklim godinama i na bilateralnoj trgovinskoj razmjeni. On je naveo da Crna Gora ima puno hidropotencijala i ima prostora za projekte hidroelektrana. Takođe, biomasa, energija vjetra i sunca je autrijska filozofija obnovljivih izvora energije. Prema njegovim riječima ima interesovanja i u oblasti turizma, ne samo infrastrukture i zimskog turizma već i za edukaciju mladih kadrova koji treba da steknu stručna znanja, u čemu Austrijanci imaju puno iskustva.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković kazao je da bi Crnoj Gori dobrodošle investicije u poljoprivredu, drvopreradu, energetiku i metalopreradu. On je podsjetio da je Austrija kroz razvojne projekte Crnoj Gori pružila pomoć od 14 miliona eura, a prioritetne oblasti su bile turizam i regionalni razvoj.

“Riječ je o izradi regionalne turističke strategije, izradnji energetski efikasne zgrade Regionalne turističke organizacije u Kolašinu, pomoći u infrastrukturnom razvoju Nacionalnih parkova i drugo”, precizirao je Mijušković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *