Sumorna prognoza MMF-a za Crnu Goru

Dodajte komentar

Državni dug Crne Gore mogao bi u naredne četiri godine porasti na 75 odsto bruto domaćeg proizvoda , navodi se u novoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru.

To je suprotno od predviđanja Vlade iz Pretpristupnog ekonomskog programa iz januara. Vlada u osnovnom scenariju očekuje da državni dug raste još ove godine na 56,9 odsto BDP-a, a da već naredne počne njegovo smanjivanje usljed rasta ekonomije podstaknutog velikim projektima poput turističkih naselja na Luštici i u Kumboru, izgradnje autoputa i podvodnog elektroenergetskog kabla za Italiju.

Državni dug na kraju prošle godine iznosio je 1,87 milijardi eura ili 56 odsto BDP-a u čemu se slažu podaci MMF-a i Vlade. Na kraju ove godine Vlada očekuje da će državni dug narasti na dvije milijarde eura i da će to u osnovnoj prognozi vrijedjeti 56,9 odsto BDP-a, a u prognozi nižeg rasta 58,9 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

MMF procjenjuje da će na kraju ove godine državni dug iznositi 58,7 odsto. Međutim za narednu godinu dolazi do velikih razlika u projekcijama, jer MMF ne očekuje da će doći do snažnog ekonomskog rasta crnogorske ekonomije.
Vlada u osnovnoj prognozi za narednu godinu predviđa pad državnog duga na 55,3 odsto BDP-a, a u najgorem slučaju da će imati rast na 59,6 odsto. MMF međutim očekuje veliki rast državnog duga na čak 63,42 odsto.

MMF je ranije saopštio da se ne slaže sa namjerom crnogorske Vlade da se za autoput zaduži 800 miliona eura od ove godine do završetka izgradnje. Vlada očekuje da će državni dug na kraju 2016. iznositi 2,91 milijardu eura, što će u osnovnoj varijanti biti 52,7 odsto BDP-a, a u scenariju nižeg rasta na 58,2 odsto. MMF očekuje da će te godine dug države narasti na 68,35 odsto BDP-a.

Vlada u dokumentima makroekonomske analize nema prognoze za 2017. i naredne godine, osim da će se državni dug održati na dvije milijarde, ali da će njegovo učešće u BDP-u padati zbog rasta ekonomije. MMF ne vidi taj rast jer očekuje da će državni dug u 2017. iznositi 73,22 odsto BDP-a, 2018. će još rasti na 75,78 odsto a tek u 2019. godini očekuju blagi pad na 75,33 odsto.

Najmanji državni dug Crna Gora je imala 2007. godine kada je iznosio svega 27,5 odsto BDP-a ili 737 miliona eura. Za samo četiri godine nakon toga na kraju 2011. državni dug je udvostručen na 1,48 milijardi ili 46 odsto BDP-a

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *