Za robu vrijednosti ispod 150 eura ne plaća se carina

Dodajte komentar

Građani Crne Gore i strani državljani ne plaćaju carinu za robu koju povremeno primaju iz inostranstva u manjim pošiljkama, ako njihova ukupna vrijednost ne prelazi 150 eura, saopšteno je iz Uprave carina UP.

Pomoćnik direktora Uprave carina Snežana Vučković objasnila je da, ako se radi o nekomercijalnim paketima, čija vrijednost ne prelazi 500 eura, koja je deklarisana sa porijeklom, a carinski organ Crne Gore ne posumnja u vjerodostojnost izjave osobe koje prima robu, carina se obračunava po preferencijalnoj stopi.

“Ako je vrijednost robe veća od 150 eura, plaća se porez na dodatu vrijednost PDV po propisanoj stopi. Paketi nekomercijalne prirode, koji su poslati fizičkom licu, usmeno se deklarišu graničnom carinskom organu, pod uslovom da vrijednost takve robe ne prelazi iznos od hiljadu eura”, rekla je Vučković za agenciju MINA-business.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ona je dodala da usmenu deklaraciju nije moguće podnijeti u slučaju kada zastupnik želi da počne carinski postupak u ime i za račun drugog ili u svoje ime i za račun drugog lica.

Zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija IT i online trgovine, sve je više pošiljki koje građani Crne Gore dobijaju iz inostranstva.

Pošta Crne Gore je, kako su ranije kazali njeni predstavnici, u prvom kvartalu ove godine uručila oko 47,32 hiljade paketa robe naručene preko interneta, što je tri puta više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *