easyJet više neće letjeti iz Zagreba

Dodajte komentar

 Četiri i po mjeseca nakon preuzimanja zagrebačkog aerodroma, konzorcijum ZAIC i Uprava aerodroma u velikim su problemima.

Promet putnika stalno pada, novih linija nema a neki prevoznici najavljuju odlazak zbog politike cijena, među njima i niskobudžetni easyJet. U prva tri mjeseca ove godine broj putnika u odnosu na isto razdoblje 2013. smanjio se za 11.996, nešto manje od 10 posto.

Dan prije preuzimanja aerodroma, u decembru 2013., Cristophe Petit, direktor razvoja Bouyguesa koji je u konzorcijumu, najavio je povećanje prometa na Plesu od 8 posto u prvoj godini koncesije. To se sada čini kao potpuna maštarija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stručnjaci za aviopromet s navode kako su loše brojke rezultat restrukturiranja Croatia Airlinesa i posljednjih odluka Uprave aerodroma. Croatia Airlines koja Plesu donosi 60 posto prometa smanjila je broj sjedišta na letovima i ukinula nekoliko linija što se itekako osjetilo na rezultatima aerodroma.

Lani su dovezli 8 posto putnika manje dok su Croatijini konkurenti vozili 10 posto više. Na domaćim letovima imala je 4,5% posto putnika i 9 posto raspoloživih kapaciteta manje. Francuski koncesionar se uzdao u dovođenje strateškog partnera u Croatia Airlines ali proces je zastao.

Sagovornici smatraju kako je nova Uprava aerodroma pogriješila kad je povećala cijene usluga, u nekim slučajevima i dvostruko što je izazvalo revolt među prevoznicima. Zaštita vazdušnog saobraćaja  poskupila je sa tri na 6,5 eura, za međunarodne letove sa 10 na 15 eura, a za domaće sa četiri na sedam eura. Te naknade plaćaju putnici kroz cijenu avionske karte a to ruši easyJetovu strategiju cijena.

EasyJetov ugovor za letove između Zagreba i Londona ističe krajem oktobra a u toj kompaniji su već donijeli odluku da odlaze iz Zagreba.

“Preispitujemo svoje poslovanje u Zagrebu. Možemo potvrditi da tokom zime 2014. godine nećemo letjeti u Zagreb. Ova odluka donesena je nakon golemog povećanja troškova u Zračnoj luci”, stoji u odgovoru Celine Prenez, portparolke easyJeta za Evropu Jutarnjem listu.

U Upravi Plesa, pak, nisu bili spremni komentisati razgovore s ovom kompanijom tek su nam potvrdili da easyJet ima ugovor do kraja oktobra.

Druga greška Uprave je neobjašnjeno poskupljivanje parkiranja oko aerodroma, za koje putnici neće dobiti nikakvu bolju niti novu uslugu. Stručnjaci takve poteze ocjenjuju kao nekompetente i upozoravaju da se saobraćajem i uslugama mora upravljati bez obzira na fokus koncesionara na izgradnju novog terminala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *