MMF Hong Kongu: Jezive su vam cijene

Dodajte komentar

Cijene nekretnina u Hong Kongu bi, posle višegodišnjeg neprestanog rasta, trebalo da budu dovedene u red, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Tržište nekretnina u Hong Kongu je postalo jedno od najskupljih na svijetu, pošto su se cijene od 2008. godine više nego udvostručile zbog priliva kapitala iz unutrašnjosti Kine i rekordno niskih kamatnih stopa koje su posledica kvantitativnog labavljenja u SAD, prenio je Frans pres.

Pristupačnost nekretnina je postalo problematično pitanje za vladu u Hong Kongu, zbog čega su zvaničnici bili primorani da uvedu niz mjera za ograničavanje rastućih cijena nekretnina.

Međutim, prema najnovijem izvještaju MMF-a, očekivano smanjenje monetarnih podsticaja američke centralne banke (Fed) i rast kamatnih stopa bi trebalo da obore cijene nekretnina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Izvjesna prilagođavanja su potrebna”, izjavio je direktor Odeljenja MMF-a za Aziju i Pacifički region, Re Čang-Jong na konferenciji za novinare u Hong Kongu, predstavljajući najnoviji izvještaj MMF-a o ekonomskim perspektivama tog regiona.

“Kamatne stope će otići naviše zbog ukidanja monetarnih podsticaja u SAD, i to je nešto na šta se vlada Hong Konga mora fokusirari”, izjavio je Čang-Jong, i dodao da će troškovi pozajmljivanja porasti, što će definitivno imati efekta na cijene nekretnina.

Prema najnovijim procjenama MMF-a, privreda Hong Konga bi trebalo da ove godine poraste za 3,7 odsto, a naredne za 3,8 odsto, dok bi privreda Kine ove godine trebalo da ostvari rast od 7,5 odsto, a naredne godine od 7,3 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *