Šta sve nećemo smjeti kad uđemo u Evropu

1 komentar

Zakoni nekad mogu da zvuče veoma glupo, ali ipak uvek postoji neki razlog za njih. Od zakona da banane moraju da imaju određenu veličinu i širinu i kakvu ćete sijalicu koristiti u svom domaćinstvu, do toga da vam je određeno i kakvu ćete boju kante za papir koristiti, piše Telegraf. Predstavljamo vam 10 krajnje besmislenih zakona koje nalaže Evropska unija.

1. Banana

Prema propisima, sve banane koje se uvoze u EU moraju biti najmanje 14 centimetara duge a 2,7 centimetara široke. Voće ne smije biti oštećeno, niti skroz zrelo. Objašnjenje za ove propise leži u tome što će se u prodavnicama nalazati isključivo svježe i zdravo voće. Dimenzije u nekim slučajevima jesu bitne, ali nikome nije jasno zašto su važne i za banane.

2. Prodaja hrane

Evropska unija je 2010. godine dala predlog propisa po kom će cijena sve hrane biti povezana sa njenom težinom, a ne količinom. To znači da kad odemo na pijacu ne tražimo, na primer, 10 jaja nego kilogram.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

3. Krastavac

Do prije tri godine je bilo zabranjeno prodavati krastavce koji nisu zakrivljeni.

4. Med

Opšte je poznato da većina nas kada vidi pčelu krene da juri glavom bez obzira, ali nikome do sada nije padalo na pamet, da za doručkom dok jede med razmišlja o njegovoj električnoj provodljivosti. E pa, Evropska unija je odredila da ona ne smije biti veća od 0,8 mikrosimensa po centimetru. Ovaj zakon već ima malo smisla jer se po mikrosimensima određuje klasifikacija vrsta meda.

5. Baloni

Djeca ispod 8 godina ne mogu da drže balone napunjene helijumom bez nadzora odrasle osobe.

6. Šteker

Ako dođete u Veliku Britaniju, Irsku, na Maltu ili Kipar, nećete moći uključiti svoj fen u struju ukoliko niste ponijeli i šteker!

7. Sijalica

Najsporniji propis Evropske unije. Naime, ovaj zakon je uveden kako bi se uštedjelaenergija. Međutim, ni sijalice koje su dozvoljene za upotrebu nisu najsjajnije za zaštitu prirode. Neke od njih sadrže otrovnu žilu koja zahtijeva pažljivo “zbrinjavanje” pri bacanju u otpad.

8. Kanta za papir

Da li ste nekada pri kupovini kante za papir razmišljali o njenoj boji? Postoje države u kojima je striktno određeno u koju kantu ide koje smeće, pa je tako u Njemačkoj propisano da kanta za papir bude plave boje. U nekim državama je zelena, u drugim žuta, a negdje se smeće i ne odvaja.

9. Semafori

U Stokholmu, Berlinu, Rimu, Zagrebu, Londonu, Parizu ili Varšavi znak na semaforu za pješake se razlikuje. U Njemačkoj, na primjer, možete u jednom gradu naići na gomilu različitih semafora.

10. Vožnja vozom

Uzmimo, na primjer, vožnju od Talina do Lisabona. Ništa komplikovano jel da? E pa nije tako. Na put ćete krenuti vozom po šinama koje imaju razmak 52,4 centimetara i stigli ste do Evrope pa morate da preći u drugi voz, jer su tu šine razmaka od 143, 5 centimetara. U Španiji ste opet primorani da presjedate, jer su željeznički propisi takvi da šine moraju da budu u razmaku od 167,2 centimetara i na kraju u Portugalu opet mijenjanje voza jer je tu razmak u šinama za čak 7 milimetara manji. Raj za ljubitelje vožnje vozom i presijedanja zar ne?

 

Izvor: Telegraf

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *