I Njemačka zemlja plagijatora

Dodajte komentar

Da se u Kini krivotvori mnogo toga na štetu njemačke ekonomije zna svatko. Ali manje je poznato da Njemačka već godinama drži neslavno drugo mjesto! 

Direktor “Radne zajednice za zaštitu proizvoda i znanja”  upravo je predstavio najnoviju studiju njegove udruge o lažiranju proizvoda. Od 2003. VDMA svake dvije godine ispituje kompanije članice i svaki put je broj pogođenih sve veći.

“U najnovijem istraživanju imamo novi rekord: U međuvremenu je 70 posto kompanija pogođeno piratstvom”, kaže Zimmermann za Deutsche Welle. “Šteta je oko 7,9 milijardi eura. Samo u našoj branši, u izgradnji postrojenja, i to samo za 2013.” S prometom od gotovo osam milijardi eura moglo se stvoriti dodatnih 38.000 radnih mjesta, računa Zimmermann.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podzemne fabrike

Krivotvori se gotovo sve što može donijeti profit. “Možete poći od toga da se izrađuju čak čitave mašine. To znači da se krivotvore metali ali i kompjuterski programi. Pa i rezervni dijelovi, ponekad čak samo dizajn”, kaže Zimmermann. “Unutra to često izgleda sasvim drugačije i često se tu ne ostvari funkcija. I ti su mi zapravo najdraži”, kaže Zimmermann jer kod takvih proizvoda dokaz podmuklih prevara je zapravo jednostavan.

Upitani preduzetnici plagijatorima nazivaju prije svega konkurente. “Na drugom su mjestu takozvane podzemne fabrike”, dakle one koje se nalaze u  dvorištima ili u garažama, gdje se proizvodi u nevjerovatnim uvjetima”, kaže Zimmermann. “Na trećem mjestu su kupci i dobavljači, koji se takođe pojavljuju kao plagijatori.”

Kina vodi, Njemačka na drugom mjestu

Kada se spomenu radionice u dvorištima, misli se na Narodnu Republiku Kinu, uslovno rečeno, vodeću zemlju na tržištu krivotvorina. 72 posto svih otkrivenih krivotvorina potiču upravo od tamo. Ipak, zaprepašćuje, kako se kaže u studiji VDMA-a, da s 23 posto gotovo svaka četvrta krivotvorina dolazi iz Njemačke. Njemački plagijatori potisnuli su time Tursku s drugog mjesta.

“Za to postoji, naravno, niz razloga”, kaže saradnik VDMA-a Steffen Zimmermann. “S jedne strane to je problem nedostatka svijesti da se čini nešto neispravno, dakle i Vi i ja smo kupci tih proizvoda. A u Njemačkoj je još uvijek tako da se prvo gleda na cijenu, a onda na kvalitet. “Kineske krivotvorine u pravilu su slabijeg kvaliteta, dok na krivotvorine njemačkog podrijetla VDMA gleda kao na visokotehnološke plagijate. “Ove visokotehnološke krivotvorine pokazuju da se ta opasnost u vlastitoj zemlji treba shvatiti vrlo ozbiljno”, piše VDMA u studiji.

Sve više zahtjeva za odštetu

Proizvode se uglavnom kopije proizvoda putem tzv. “reinženjeringa”. Proizvod se rastavlja, analiziraju se pojedini dijelove, procesi i funkcije, kako bi se to moglo izraditi jeftinije. Sedam od deset kopija nastale su na ovaj način. Nakon toga slijedi odliv “know how-a”, na primjer preko nekadašnjih saradnika. A klasična industrijska špijunaža je na začelju s 15 %.

Četvrtinu svih upitanih njemačkih graditelja mašina i postrojenja dvostruko se kažnjava krivotvorinama. Njima nije samo izmakao promet, već od kupaca dobijaju zahtjeve za odštetom jer oni misle da posjeduju original. “Ako je u opasnosti život ili tijelo, može se dogoditi, da kompanije snađu beskrajni procesi iz kojih se teško izvući”, kaže Steffen Zimmermann. “Jer često je gotovo nemoguće dokazati da je riječ o krivotvorini. Npr. ako je proizvod izgorio.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *