Mali akcionari Budvanske rivijere protiv aneksa za “Sveti Stefan”

Dodajte komentar

U Podgorici je juče održana osnivačka skupština Udruženja akcionara Budvanske rivijere. Udruženje će u startu imati podršku akcionara iz zemlje i inostranstva sa blizu 15 odsto vlasništva hotelske kompanije.

Za predsjednika Udruženja izabran je investitor iz Hrvatske Miroslav Jeličić, dok će organizaciju operativno voditi Tripko Krgović.

“Cilj Udruženja u narednom periodu biće unapređenje poslovanja i korporativne kulture u Budvanskoj rivijeri. Kompanija u svom vlasništvu i upravljanju ima neke od najatraktivnijih djelova Cnogorskog primorja, ali akcionari među kojima i država do sada nisu imali koristi od toga. Tako, na primjer, državni budžet i akcionari nikada nisu dobili ni centa od dugoročnog zakupa Svetog Stefana i Miločera, već se taj novac umjesto za dividendu koristi da nadomjesti loše rezultate iz redovnog poslovanja”, saopštili su iz novoosnovanog Udruženja akcionara.

Oni su istakli da je “naročito zabrinjavajući aktuelan aneks ugovora o zakupu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a kojim se istovremeno povećava broj godina zakupa, a smanjuje zakupnina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Takav aranžman se nikako ne može smatrati zdravom poslovnom praksom i upućuje na zaključak da se može raditi samo o kompenziranju grčkih investitora za neke druge poslovne promašaje, a sve na račun akcionara Budvanske rivijere, tj. manjinskih akcionara i države Cne Gore”, naglasili su iz Udruženja.

Vlada je Skupštini predložila da kompaniji Adrijatik propertiz produži zakup za Miločer i Sveti Stefan sa 30 na 42 godine i smanjenje zakupa za 30 odsto na 1,12 miliona godišnje. Odbor za ekonomije je prihvatio taj predlog glasovima DPS-a i stranaka manjina. Taj aneks za sada nema većinu na plenumu jer su protiv njega poslanici opozicije i SDP-a.

Sličan aneks predlagan je i u decembru, a kako su SDP i opozicija bili protiv povučen je iz procedure. Iz Adrijatika su tražili manju kiriju i produženje zakupa zbog problema koje su imali otkrićem ostataka crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu. Najavili su da će u suprotnom tužiti državu.

Revizor da pogleda knjige

“Udruženje akcionara Budvanske rivijere će u kraktom roku angažovati nezavisnu revizorsku kuću koja će izvršiti detaljno ispitivanje poslovanja Budvanske rivijere”, saopštili su iz Udruženja.

To ispitivanja, kako su objasnili, između ostalog treba da pruži i odgovor na pitanje “kako najveće crnogorsko turističko hotelsko preduzeće konstantno posluje sa gubcima, kada se iz bilansa izuzmu prihodi od zakupnine i prodaje imovine”.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *