Nigerija prerasta u najveću afričku privredu

Dodajte komentar

Nigerija je velikom broju ljudi poznata kao zemlja ilegalnih naftnih platformi, gigant mobilne telefonije i carstvo živopisnih onlajn kriminalaca. Ipak, zadnjih dana stiže jedna čudna vijest: Trenutni nigerijski BDP, u koji su uključeni prethodno neuračunati bilansi industrije telekomunikacija, informacionih tehnologija, muzike, onlajn prodaje, avio kompanija i profita od filmske produkcije nadmašuje po svojim performansama najbolje afričke igrače. 

Nigerijski BDP za 2013. iznosio je 80,3 biliona naira (307.6 milijardi funti, ili 509.9 milijardi dolara), izjava je nigerijskog Zavoda za statistiku.

Poređenja radi, BDP Južne Afrike je krajem prošle godine, po podacima, iznosio 370.3 dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ništa se ne mijenja

Međutim, neki ekonomisti ističu da je ekonomski autput odnosno proizvodni učinak Nigerije podbacio, jer stanovništvo ove zemlje broji 170 miliona ljudi, što je tri puta veća brojka nego u Južnoj Africi.

Mereno per capita odnosno po glavi stanovnika, brojke južnoafričkog BDP-a su tri puta veće nego one nigerijske.

Privrede su dinamični stvari; one rastu, skupljaju se, pridodajujući u sebe nove sektore i tehnologije i promjene u ponašanju ljudi.

Šta je ‘rebaziranje’?

Jedan nigerijski finansijski analitičar, Bizmark Revane je ovu finansijsku reviziju naziva “taštinom”.

On dodaje da “Nigerijskom stanovništvu, zbog te najave ‘rebaziranja’, ništa neće biti bolje kada svane sjutrašnji dan. Neće polagati više svog novca u banke, niti će im napuniti prazne stomake. ‘Rebaziranje’ ništa neće promijeniti…”

Rebaziranje je finansijska revizija BDP-a koja se sprovodi kako bi statistika o nacionalnom BDP-u mogla pružiti što je moguće potpuniju i aktuelniju sliku neke nacionalne privrede.

Većina zemalja sprovodi rebaziranje barem jednom na otprilike svake tri godine, ali Nigerija nije ažurirala činioce baze svog BDP-a još od 1990. Uz to, ova zemlja je imala samo jednog telekom operatera sa oko 300.000 telefonskih linija. Sada ima čitavu industriju mobilnih telefona, sa više desetina miliona pretplatnika.

Isto tako, pre 24 godine, u Nigeriji je postojala samo jedna avio-kompanija, a sada ih ima na desetine.

Donatori međunarodne pomoći su spremni da pomognu još nekim afričkim zemljama kako bi redovno sprovodile proces rebaziranja, jer bi im on omogućavao da donose bolje odluke kada je u pitanju pomoć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *