Privredni rast Španije

Dodajte komentar

Ekonomija Španije porašće 1,2 odsto u 2014, polako se oporavljajući od dugotrajne, teške recesije, prognozirala je centralna banka u Madridu.

“Nakon početnog oporavka iz druge polovine 2013, očekujemo da španska privreda ove godine nastavi da napreduje”, navela je Banka Španije, a prenijela agencija Frans pres.

Nakon pada bruto domaćeg prozivoda od 1,2 odsto iz 2013, za ovu godinu se prognozira rast BDP-a od 1,2 odsto, a za 2015. od 1,7 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukoliko se prognoza ostvari, Španija će evidentirati najbrži privredni rast od 2007, pre pucanja balona na tržištu nekretnina, koje je pokrenulo petogodišnju recesiju, milione ljudi ostavilo bez posla, a banke, firme i građane gurnulo u velike dugove.

Rast privrede, međutim, neće biti dovoljno snažan da bi se stopa nezaposlenosti, koja je na kraju prošle godine premašivala 26 odsto, značajnije spustila. Banka Španije vjeruje da će nezaposlenost pasti na 25 odsto ove i 23,5 odsto iduće godine.

Vlada premijera Marijana Rahoja nešto je pesimističnija i u 2014. i 2015. očekuje privredni rast od jedan, odnosno 1,5 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *