Ovo je hrvatsko privredno čudo

Dodajte komentar

Hum na Sutli, malo mjesto 50-ak kilometara sjeverozapadno od Zagreba, pravo je hrvatsko privredno i demografsko čudo, prenosi portal Danas.hr.

Stanovnike ovog mjesta nije uništila hrvatska privatizacija, stopa nezaposlenosti je oko dva odsto, natalitet je visok, a firme zapošljavaju cijele razrede, navodi se u reportaži HRT-a čije djelove prenosi portal Danas.hr.

Ekipa HRT-a obišla je Hum na Sutli gde je snimila priču o, kako navode, velikom hrvatskom čudu.

Riječ je o maloj opštini s velikom industrijom. U tom mjestu se već vijek i po živi od stakla. Staklara “Straža” oduvek je bila simbol mjesta i izvor egzistencije. Danas je u rukama Švajcaraca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Vetropak Straža” zapošljava 607 radnika, proizvodi na tri staklarske peći 11 proizvodnih linija, 250 hiljada tona stakla ili 950 miliona boca godišnje. Vozom, tegljačima, pa čak i traktorima staklene proizvode otpremaju iz Huma. Od proizvodnje se 70 odsto izvozi, s tim što 80 odsto izvoza završi na prostoru bivše Jugoslavije.

Ali to nije jedini staklarski gigant iz ovog mjesta, tu je OMCO koji se nakon reorganizacije staklare 1990. izdvojio iz “Straže”.

Malo je poznato da je svaka deseta boca u svijetu izašla baš iz humskoga kalupa, ali i to da OMCO svake godine zaposli cijeli jedan razred metalaca iz Krapine. U vlasništvu su Belgijaca, rade u tri smjene, a dobijaju i 13. platu. Prosječna neto plata je 5.500 kuna (nešto više od 720 eura).

Razvijena opština, zaposleni ljudi, visok natalitet. Čak 60-ak djece je na listi čekanja za vrtić, navodi HRT u svojoj reportaži.

Sa snažnom industrijom, dobrim standardom, visokim natalitetom i gotovo bez nezaposlenih, Hum na Sutli predstavlja pravo hrvatsko čudo u punom smislu te riječi, zaključuje HRT. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *