Odbor za ekonomiju: Održano kontrolno saslušanje o energetskoj efikasnosti

Dodajte komentar

Primjenom mjera energetske efikasnosti Crna Gora ne samo da bi smanjila deficit električne energije, već ne bi morala ni da je uvozi. To je jedna od glavnih ocjena sa sjednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je u ponedjeljak održano konsultativno saslušanje u vezi sa efikasnim korišćenjem energije, sa osvrtom na nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije. 

Inicijativu za zakazivanje kontrolnog saslušanja podnijeli su NVO Građanska alijansa i predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović.

Komentarišiću trenutno stanje u ovoj oblasti članovi Odbora i predstavnici NVO sektora saglasili su se da je energetska efikasnost u Crnoj Gori  na niskom nivou, ali i svijest građana o tim mjerama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Energetska efikasnost je na niskom nivou, jer se dosta koristi zastarjela tehnologija. Zgrade su, što se tiče energetske efikasnosti, u veoma lošem stanju kao i mnogi industrijski i drugi poslovni objekti – kazao je Zoran Jelić iz DPS-a.

Racionalizacija

Sanja Rašović iz Građanske alijanse smatra da se nakon četiri godine od usvajanja Zakona o energetskoj efikasnosti odgovorni subjekti ne mogu pohvaliti stepenom realizacije obaveza koje on propisuje.

– Prema nekim analizama, ukoliko bi se sprovodile sve mjere energetske efikasnosti, CG uopšte ne bi morala da uvozi energiju, tačnije ne bi bila zavisna od uvoza kao što je to sada slučaj – ocijenila je Sanja Rašović.

Zato Strahinja Bulajić iz DF-a smatra da racionalna potrošnja mora biti strateško opredjeljenje Crne Gore.

– Prioritet prioriteta je da se smanje gubici na distributivnoj mreži. Po nekim računicama, u dogledno vrijeme, na taj način bi se uštedjelo do 150 miliona kilovat sati – poručio je Bulajić.

Dragica Sekulić iz Generalnog direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije objašnjava da postrojenja za distribuciju i prenos električne energije nijesu predmet ovog zakona, već će biti obuhvaćena novim Zakonom o energetici koji je u pripremi.

– Često je potreban samo domaćinski odnos po pitanju energije u javnim ustanovama i domaćinstvima da biste napredovali u oblasti energetske efikasnosti. Nije tu potrebna komplikovana tehnologija, niti poseban kadar -poručila je Dragica Sekulić.

Fond

Aleksandra Damjanovića iz SNP-a zabrinjava što se  mjere energetske efikasnosti ne finansiraju iz samoodrživog fonda, već  iz budžeta države, lokalne samouprave, kredita i donacija.

Sekulić objašnjava da nemamo kontinuitet finansiranja projekata iz ove oblasti i da  se smanjuje broj zaposlenih u Direktoratu za energetsku efikasnost, gdje trenutno rade četiri osobe.

– Fond za energetsku efikasnost je ove godine najniži od svog osnivanja. Mi to pokušavamo da nadomjestimo različitim projektima koji se finansiraju što iz donacija, što iz kredita. Naš trenutni portfolio je oko 30 miliona eura – precizirala je Dragica Sekulić.

Grijanje na 20 stepeni

Građani  60 odsto struje troše za grijanje, zato bi,  kako je poručeno sa sjednice Odbora, trebalo kroz javne kampanje raditi na njihovom informisanju. Almer Kalač iz Bošnjačke stranke smatra  da nijesu samo građani ti koji ne razumiju principe energetske efikasnosti, već je to slučaj i sa predstavnicima javnih ustanova.

– Prethodnih dana, kada je temperatura u Podgorici bila oko 20 stepeni u kompletnoj zgradi Skupštine grijanje je radilo punim kapacitetom i nije bilo moguće boraviti u prostorijama ako prozori nijesu otvoreni – kazao je Kalač.

Sekulić ne spori da je svijest građana na niskom nivou, ali ocjenjuje da se  u Direktoratu  između plaćanja  javnih kampanji prije odlučuju  za finansiranje projekata.

Saslušanja Žugića i Kavarića o Solani 4. aprila

Kontrolno saslušanje ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića i stečajnog upravnika Solane „Bajo Sekulić“, povodom situacije u kompaniji, biće održano 4. aprila, odlučio  je Odbor. Inicijativu za kontrolno saslušanje podnio je predsjednik SNP-a Srđan Milić. Radnici Solane, njih 49, štrajkuju od 21. januara zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog staža.

U petak ponovo o „švajcarcima“

Predsjednik Odbora dostavio je poslanicima inicijalni predlog ocjena i stavova povodom održanog konsultativnog saslušanja na temu – stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima (CHF). Poslanici će se o tom predlogu, izjasniti na narednoj sjednici u petak. Odbor je 10. marta obavio konsultativno saslušanje na tu temu, a pripremno ročište po tužbi CEZAP-a protiv HAAB-a u ime oštećenih klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u CHF zakazano je za 30. mart. Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *