Merkel: Sankcije za Rusiju u slučaju potrebe

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u govoru u njemačkom parlamentu da će čelnici EU-a pokazati spremnost da pojačaju kaznene mjere protiv Rusije, uključujući politički osjetljive ekonomske sankcije, pred samit koji počinje u danas. 

“Sammit EU-a danas i sutra pokazaće da smo spremni u svako doba uvesti 3. fazu mjera ako dođe do pogoršanja situacije”, rekla je Merkel.
Dodala je da je format G8, koji uključuje Rusiju, zapravo mrtav sve dok se politička situacija ne promijeni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rusija predsjedava G8 i trebala je ugostiti samit u Sočiju u junu. Merkel je takođe rekla da bi EU mogla produžiti listu osoba, iz Rusije i onih proruski orijentisanih u Ukrajini, pogođenih zabranom viza i zamrzavanjem imovine.

“Na Evropskom vijeću koje počinje danas, šefovi država i vlada Evropske unije utvrdiće sankcije (faze 2) o kojima je odlučeno prije dvije nedelje. Među njima, o produženju liste osoba koje su pogođene zabranom viza i zamrzavanjem imovine”, rekla je pred zastupnicima Bundestaga. “U slučaju eskalacije, spremni smo u svakom trenutku preći na fazu 3 sankcija i radiće se bez sumnje o ekonomskim sankcijama”, dodala je.
Večeras počinje dvodnevni samit EU-a kojim će dominirati pitanje ukrajinske krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *