Perišić: Prihvatanje ponude Uniproma ne znači prodaju

Dodajte komentar

Odluka o prihvatanju ponude Uniproma na tenderu za prodaju dijela imovine Kombinata aluminijuma (KAP) ne znači da je prodaja realizovana. To je saopštio stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić reagujući na poziv predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića tužilaštvu da ispita namjere Perišića o prodaji fabrike, jer postoji opasnost od nastajanja velikih šteta po državu.

– Odluka stečajnog upravnika o prihvatanju ponude Uniprom d.o.o. Nikšić ne znači da je prodaja izvršena, jer je to samo jedna od prethodnih faza u stečajnom postupku. Ponuda Uniproma je uslovna i kako ti uslovi ne zavise od stečajne uprave, stečajni upravnik još ne raspolaže svim informacijama o ispunjenosti tih uslova, od kojih zavisi konačan stav ponuđača da li će ostati pri svojoj ponudi – naveo je Perišić u saopštenju.

Uniprom je jedini dostavio ponudu na drugom tenderu za KAP, ponudivši 28 miliona eura za kupovinu dijela imovine, ali uz uslov da cijena struje bude 38 eura po megavat satu, da se krug KAP-a proglasi biznis zonom i da se sva opterećenja sa imovine skinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Perišić tvrdi i da su sve radnje i aktivnosti, koje je  u dosadašnjem toku stečajnog postupka preduzimao, bile u skladu sa pravilima sprovođenja stečajnog postupka utvrđenih zakonom.

Nakon Perišića i stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević odbio je  prigovor ruskog CEAC-a na odluku o prihvatanju ponude Uniproma za kupovinu imovine Kombinata.

Odluka Rakočevića biće pravosnažna u roku od osam dana u kojem se  CEAC eventualno može žaliti  Apelacionom sudu.

CEAC je u prigovoru tražio da se poništi odluka o prodaji KAP-a Unipromu jer je u suprotnosti sa zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru.

Inače, prema tom zakonu Skupština mora dati saglasnost na odluku stečajnog upravnika KAP-a.
Vlada i Vrhovni sud su podnijeli predlog Ustavnom da zakon proglasi neustavnim

MANS podnio krivične prijave zbog prodaje KAP-a

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je u četvrtak vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma Veselina Perišića, premijera Mila Đukanovića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića zbog, kako tvrde, nezakonite prodaje imovine fabrike Unipromu.

MANS je krivičnu prijavu podnio i protiv zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore Mirjane Milić. Iz MANS-a su naveli da se oni, kao odgovorne osobe, sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlašćenja u postupku prodaje imovine KAP-a, odnosno kršenje pravila stečajnog postupka i donošenje niza nezakonitih odluka, kojima se kompaniji Uniprom i njenom vlasniku Veselinu Pejoviću prodaje imovina ispod svake cijene i odobravaju povlastice na štetu državnog budžeta.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *