SAD: O sankcijama još ove nedelje

Dodajte komentar

SAD su danas objavile pomoć Ukrajini od milijardu dolara u subvencijama za kupovinu energenata, pošto je Rusija ukinula popust toj zemlji za gas.

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je danas u Kijev, u kratku, petočasovnu posjetu kojom izražava podršku novoj ukrajinskoj vladi koju Moskva ne priznaje.

Bijela kuća je danas objavila u Vašingtonu da je cilj da milijardom dolara kreditne garancije pomogne Ukrajini da odoli pritisku Rusije u vezi s isporukama gasa, a američki zvaničnici kažu i da su spremni da pomognu ukrajinskim da smanje zavisnost svoje zemlje od tog uvoza.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored toga, kaže Bijela kuća, cilj te pomoći od milijardu dolara je da upotpuni šire mjere Međunarodnog monetarnog fonda čiji se zvaničnici dogovaraju u Kijevu sa ukrajinskim o mjerama za podršku.

Bijela kuća će, pored energetske pomoći, obezbijediti i obuku za ukrajinske finansijske i izborne institucije, kao i za suzbijanje korupcije.

Američki zvaničnici koji su doputovali u Ukrajinu s Kerijem su naveli da administracija predsjednika SAD Baraka Obame razmatra sankcije Rusiji još koliko ove nedelje, ne precizirajući kojeg tipa.

Zvaničnici su dodali da su SAD obustavile razgovore sa Rusijom o bilateralnom sporazumu o trgovinskim investicijama.

Vašington će takođe pružiti tehničku, savjetodavnu pomoć ukrajinskoj vladi u tumačenju njenih trgovinskih prava sa Rusijom.

Po sporazumu iz decembra prošle godine između Ukrajine i Rusije, Gasprom je Ukrajini smanjio cijenu hiljadu kubnih metara gasa sa 400 na 268,50 dolara, ali je danas objavio ukidanje popusta.

Gasprom je prije tri dana saopštio da Ukrajina ima “ogroman dug” za gas od 1,55 milijardi dolara, koji treba da plati.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi rekao da današnja odluka Gasproma o ukidanju popusta za gas Ukrajini, nije povezana sa politikom, i da to “nije vraćanje na staru cijenu gasa”. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *