Kazna za Kredit Svis 197 milona dolara

Dodajte komentar

Švajcarska bankarska grupacija Kredit Svis (Credit Suisse) pristala je da plati 197 miliona dolara odštete Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC).

Banka je priznala da je usluživala hiljade američkih klijenata kršeći propise o trgovanju hartijama od vrijednosti, javljaju agencije.

Švajcarska banka nikada nije registrovala prekogranično poslovanje na računima 8,5 hiljada klijenata između 2002. i 2008. godine, čija je vrijednost prije šest godina procijenjena na 5,6 milijardi eura.

Kredit Svis je jedna od 14 finansijskih institucija koje su pod krivičnom istragom zbog sumnje da su koristile prikrivene švajcarske račune da bi pomogle klijentima da izbjegnu plaćanje poreza. Bankari Kredit Svisa, njih sedam, optuženi su 2011. za učešće u malverzacijama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najveća švajcarska banka UBS platila je 2009. godine 780 miliona dolara na ime poravnanja u SAD, priznajući da je pomagala u utaji poreza.

U Kredit Svisu su, kako tvrde, zadovoljni što su riješili spor sa američkom komisijom. Istraga Ministarstva pravde oko utaje poreza još traje, a ishod je neizvjestan.

U banci Kredit Svis su deponovane kompletne zlatne rezerve Crne Gore, koje su založene za kredit.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *